Čitaj mi!

Slikanje na crepu, guske, tanjiri... Slovačka naiva na Danima Padine

U okviru manifestacije „Dani Padine", u tom pretežno slovačkom mestu priređen je bogat kulturni program. Aktiv žena je predstavio izložbu oslikanih tanjira, a umetnici okupljeni u udruženje „Žeđ" organizovali su zajedničku izložbu slika.

Pre skoro pola veka u Padini je bilo popularno oslikavanje tanjira, koji su služili kao ukras u kući, a često su i poklanjani u prigodnim prilikama.

Na njima se mogu videti motivi slični kao na slikama naive, koji prikazuju scene iz svakodnevnog života Slovaka.

Udruženje žena je htelo da sačuva to od zaborava, pa su priredili izložbu u Etno-domu.

„Motivi na tanjirima su najčešće bili cvetni, ali i životinje, ljudske figure. Tanjiri su se ili kupovali od žena koje su ih oslikavale, ili su dobijani na poklon za imendan, rođendan", rekla je Elena Hanjik, predsednica Udruženja žena Padina.

„Ja sam dobila kad sam se verila, za poklon mladi i mladoženji bio je običaj da se daje. I posle kad su mi se rodile ćerke, poručila sam da mi naslikaju, da imam uspomenu", dodala je Eva Šulja, članica Udruženja žena.

Nekadašnji život Slovaka najbolje se upoznaje preko naivnog slikarstva.

Umetnici iz Padine članovi su udruženja „Žeđ" I jednom godišnje zajedno izlažu svoje radove.

„Tu su poslovi na njivama, u vinogradima, kod kuće radovi, sa guskama. Mogu da se pohvalim da sam samouka, ali u porodici imamo četvoro slikara, svi su rodbina Mihala Polovnog", izjavila je Ana Kotvašove, slikarka naive.

Udruženje prihvata i nove članove, koji ne slikaju u tradiciji naive.

„Volim prirodu, to je više realnost, jezera, oluje. U početku nisam slikala na platnu, samo na crepu, a onda sam se polako opustila", kaže Vesna Kozak, slikarka.

Stariji slikari raspoloženi su da obučavaju I decu, tako da će imati ko da nasledi tradiciju slovačke naive.