Čitaj mi!

Dadov u iščekivanju rekonstrukcije – probe pod maskama, publika na internetu i uživo

Mladi glumci dolazili su u „Dadov“ kao deca a odlazili u svoje velike karijere. Miloš Žutić, Svetlana Ceca Bojković, Predrag Ejdus, pa i mlađe generacije Tamara Dragičević, Miloš Biković i mnogi drugi. Omladinsko pozorište „Dadov“ na Vračaru, koje je već više od pola veka jedno od bisera prestoničke kulturne scene, konačno bi, prema najavama, sledeće godine trebalo da bude rekonstruisano. Proslavili su 62. rođendan, a najavljuju moderno zdanje.

Mnogi naši legendarni glumci u „Dadovu“ su napravili svoje prve korake. Čak ni oni koji su postali velika imena, nikada nisu zaboravili svoje pozorišne korene.

U pozorištu „Dadov“ sada stasaju neki novi glumci, koji kroz bezbroj predstava, osmišljenih od vrhunskih reditelja, scenarista i kostimografa prikazuju lepotu i značaj pozorišta, koje je ovih dana obeležilo 62 godine postojanja. 

„Nastavljamo sa radom posle Nove godine, spremamo nove neke predstave koje ćete videti. Iznenadićemo vas, a u planu je i rekonstrukcija pozorišta 'Dadov'. Na istom mestu će biti rekonstruisana zgrada sa nekim dodatnim prostorima, boljom garderobama, jednom novom salom“, istakao je reditelj Marko Čelebić.

Kroz pozorište, tokom prethodne 62 godine, prošlo je preko stotinu glumaca, bez kojih se danas ne može zamisliti pozorišna i filmska scena Srbije.

Na pozornici „Dadova“ izvedeno je oko 300 premijera. Prva, Gradinar, izvedena je 27. decembra 1958. godine, a poslednja, 27 decembra ove godine.

Mladi glumac-amater Vlada Paprić ističe da je do sada igrao 17 puta: „Zove se Možda predstava jer poenta predstave je – predstava u predstavi“. 

Probe pod maskama, publika i pored računara 

Današnji glumci rade u malo specifičnim uslovima, probe se često održavaju pod maskama, ali interesovanje publike za predstave ne prestaje.

„Popunjena je bila cela sala, to jest jedna trećina, koliko je dozvoljeno. Bio je lajv strim preko Jutjub kanala gde je izbrojano 2.000 gledalaca“, istakao je Paprić.

„Dadov“ je omladinsko pozorište, koje više od pola veka verno prati svoju publiku i njena interesovanja. Iako je amatersko, ima svoj određeni, stalni repertoar i školu glume i govora koju čine priznati predavači.

Nakon brojnih osvojenih nagrada i priznanja, pozorište je proglašeno ustanovom kulture Grada Beograda.

Mnogi glumci, dolazili su uglavnom kao deca da bi ovde stvorili veliku pozorišnu karijeru. Sva njihova imena teško je nabrojati, ali među njima su Ceca Bojković, Miloš Žutić, Predrag Ejdus, Seka Sablić, Miloš Biković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">