Čitaj mi!

Enola Holms i zlatne sestre poznate braće

Originalna promotivna kampanja za film o avanturama Enole Holms, mlađe sestre slavnog Šerloka, u Velikoj Britaniji izazvala je veliku pažnju.

„U potrazi za nestalom majkom, neustrašiva tinejdžerka Enola Holms koristi svoje detektivske veštine da nadmudri starijeg brata Šerloka i pomogne odbeglom lordu“, stoji u najavi filma Enola Holms, reditelja Harija Bredbira i s Mili Bobi Braun u naslovnoj ulozi, koji je nedavno premijerno prikazan na Netfliksu.

Film prati avanture mlađe sestre slavnog detektiva, koja sa bratom deli talenat za rešavanje misterija, a potekla je iz pera američke spisateljice Nensi Springer.

U sklopu promotivne kampanje za ovaj film, pored skulpture Šerloka Holmsa u Londonu postavljena je statua njegove mlađe sestre Enole.

Istovremeno, širom Britanije su se pored skulptura čuvenih istorijskih ličnosti pojavile skulpture njihovih sestara. One su predstavljene u formi istovetnih ženskih figura zlatne boje, sa rukama na bokovima i u haljinama koje na rubovima simbolički naznačavaju njihova
interesovanja.

Odvažni stav ovih figura podseća na njujoršku skulpturu Kristen Visbal Neustrašiva devojčica, svojevrsni simbol osnaživanja žena.

Cilj kampanje, kako su naveli u Netfliksu, jeste da se lik Enole iskoristi kao inspiracija i podsećanje na stvarne heroine iz istorije čija su dostignuća ostala u senci njihove slavnije braće.

Dikensova sestra

Tako se skulpturi Čarlsa Dikensa u Portsmutu pridružila se statua Fransis Fani Dikens. Dve godine starija sestra čuvenog pisca bila je pijanistkinja i pevačica koja se školovala na Kraljevskoj muzičkoj akademiji.

Verujući u njen talenat, porodica Dikens je u vreme kada su imali novčanih poteškoća favorizovala Fanino obrazovanje u odnosu na ostalu decu. Nastupala je na koncertima i predavala muziku.

Ketrin Hogart, supruga Čarlsa Dikensa, zabeležila je da je Fani bila veoma lepa devojka koja je divno pevala. Pošto se posvetila svojoj porodici, prestala je da se bavi muzikom. Kada je obolela od tuberkuloze, brat Čarls ju je posećivao redovno, dirnut njenom hrabrošću i smirenošću pred neumitnim.

Umrla je 1848, u trideset osmoj godini. Jedan hroničar je primetio da na jake i složene niti koje su vezivale Čarlsa za sestru ukazuje i učestalost imena Fani u njegovoj prozi.

Mocartova sestra

U gradu Batu, pored Mocarta se našla sestra Marija Ana Mocart. Četiri godine starija od brata, ona je virtuozno svirala čembalo i klavir. Na porodičnom portretu Mocartovih, koji je uradio Johan Nepomuk dela Kroče, predstavljena je kako svira sa bratom u četiri ruke.

I ona je smatrana čudom od deteta, a sa bratom je zajedno išla na turneje širom Evrope, sve dok nije napunila 18 godina, kada je prestala s nastupima zbog tadašnjih vladajućih društvenih konvencija.

Nanerl, kako su je zvali, nastavila je da komponuje i svoja dela slala je ocu i bratu. U obimnoj prepisci porodice Mocart, koja je dobrim delom sačuvana upravo zahvaljujući njoj, Mocart je hvalio sestrin talenat za sviranje i komponovanje.

Pretpostavlja se da su njena dela vremenom izgubljena ili pripisana nekom drugom, te su ostala nepoznata javnosti.

Amadeus je isticao da niko ne ume da izvede njegova dela kao njegova sestra, a otac Leopold ju je smatrao jednim od najveštijih izvođača u Evropi, zbog „savršenog osećaja za harmoniju i modulacije“.

Nepravedno zapostavljena u istoriji muzike, Nanerl je oživela je u fikciji inspirišući razna dela, poput drame Drugi Mocart Silvije Milo iz 2013, ili filma Mocartova sestra iz 2011, reditelja Renea Ferea.

Hardijeva sestra

I pored spomenika piscu Tomasu Hardiju u Dorčesteru našla se njegova sestra Meri. Brat i sestra su delili ljubav prema umetnosti, naročito književnosti i muzici.

Meri je bila veoma obrazovana, nekoliko godina je radila kao nastavnica, a potom je postala direktorka jedne seoske škole. Tomas je u sestri imao snažan oslonac tokom čitavog života. Svedočanstva o bliskosti sestre i brata mogu se naći u sačuvanoj prepisci kao i Hardijevim pesmama, u kojima se otkriva i kako mu je teško pala njena smrt 1915. godine.

Kraljeva sestra

Nasuprot statue kralja Edvarda VII u Birmingemu stoji princeza Helena Viktorija, njegova omiljena sestra. Na rubovima haljine crveni krstovi podsećaju na to da je ona jedna od osnivača Ženskog komiteta britanskog Crvenog krsta 1870. godine.

Aktivno se angažovala u regrutovanju medicinskih sestara, organizovanju pomoći tokom Francusko-pruskog rata i borila za bolji položaj i uslove rada zdravstvenih radnica.

Kao predsednica Britanskog udruženja medicinskih sestara od njegovog osnivanja 1887, koje je kasnije dobilo prefiks Kraljevsko, zalagala se za registraciju medicinskih sestara radi „poboljšanja obrazovanja i statusa posvećenih i samopožrtvovanih žena koje su čitavog života bile posvećene nezi bolesnih, stradajućih i umirućih", kako je istakla u jednom govoru.

Netfilksova zlatna devojka

Ova Netfliksova kampanja obišla je svet. Mudro lansirana na talasu aktuelne podrške osnaživanju žena i pitanja koja se tiču rodne ravnopravnosti, kampanja je proširila i glas o novom projektu medijskog giganta.

Iako teško da im je to bila namera, popularnosti filma doprinela je i Zadužbina Konana Dojla, koja je tužila Netfliks, studio „Ledžendari pikčers“ i izdavačku kuću „Pingvin rendom haus“, uključujući i autorku Nensi Springer po čijem je serijalu knjiga snimljena Enola Holms.

Naime, u Zadužbini smatraju da su njihova autorska prava povređena načinom na koji je u filmu predstavljen Šerlok Holms, „kao ljubazan, brižan i uviđavan prema ženama, što je u potpunoj suprotnosti sa karakterom koji je stvorio ser Artur Konan Dojl“.

Biće svakako zanimljivo ispratiti krajnju presudu koja treba da odluči da li bilo ko može da predstavi emotivnog Šerloka, a da ne plati.

Sudska tužba, upečatljiva reklamna kampanja i ambiciozna produkcija doprineli su da pojava Šerlokove sestre na ekranima privuče mnogo pažnje i pre premijere, a mesec dana nakon nje Enola Holms već ima veliki broj obožavalaca.

Šerlok Holms je, kako beleži Ginisova knjiga rekorda, književni lik sa najvećim brojem adaptacija, preko dve stotine. Taj rekord teško da će skoro biti dosegnut. Ali, njegova mlađa sestra ima dobre šanse da iz bratovljeve senke u budućim franšizama zablista kao nova Netfliksova zlatna devojka.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 15. okt 2020, 08:39) - Sremac [neregistrovani]

Netflix

Gledao film odlican

(sreda, 14. okt 2020, 21:58) - Bela [neregistrovani]

MMF

Izuzetno dobra vest, ozbiljnost u ekonomiji donosi napredak i to i radnici moraju osetiti a pogotovo medicinsko osoblje koje rizikuje svoje živote zarad naših u ovoj pandemiji, bravo predsedniče tako se poštuje svoj narod.

(sreda, 14. okt 2020, 20:16) - Jovan [neregistrovani]

Kakve gluposti

Kakva rodna ravnopravnost, ti muskarci su bili poznati po svom delu, kakve veze njihove sestre imaju sa njihovim uspehom? Nikakve. Niti su one bile poznate po svom uspehu.

(sreda, 14. okt 2020, 19:21) - NMM [neregistrovani]

Odličan tekst!

Poštovanje svim ženama u senci!

(sreda, 14. okt 2020, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

divan tekst

zelimo da vidimo i procitamo vise ovakvih tekstova koji su informtivni i zanimljivi. bravo za autora!

(sreda, 14. okt 2020, 14:48) - Svaka cast [neregistrovani]

Svaka cast

Divno je kada covek procita nesto sto mu prosiri vidike, svaka cast za vest, bilo bi lepo kad bi takvi tekstovi bar na sajtu RTS.rs zamenili sve one koji su mu cista suprotnost, a ima ih, i izvorno su vasi i rezultat necije kontemplacije.
Dakle mozete, sledite ovaj svetli primer na nasu radost.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">