Javna debata „Umetnost otpora pandemiji“

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizuje onlajn javnu debatu „Umetnost otpora pandemiji“ u četvrtak, 21. maja, u 14 časova uživo na svojoj Fejsbuk stranici. Tog dana obeležava se i Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koji je i povod debate.

U razgovoru koji će moderirati direktor Zavoda Vuk Vukićević, učestvovaće Ivana Vujić (upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu), Tijana Palkovljević Bugarski (direktorka Galerije Matice srpske), Neda Knežević (direktorka Muzeja Jugoslavije), Jasmina Ninkov (direktorka Biblioteke grada Beograda), Nikola Božović (član ULUS-a) i Borislav Dugić (član predsedništva UMUS-a).

Debata o prevazilaženju posledica pandemije u oblasti kulture organizuje se u okviru inicijative ResiliArt koju je pokrenuo Unesko 15. aprila 2020. godine.

Unesko je pozvao sve zemlje članice da se priključe pokretu organizovanjem debata na ovu temu onlajn, kako bi se u uslovima pandemije, podigla svest o značaju kulture, glas umetnika širom sveta čuo na nivou javnih politika, što bi pomoglo i donosiocima odluka u razvoju novih mera i mehanizama doprinosa kulturi.

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka kažu da im je namera da debatom rezimiraju koliko su nam kultura i umetnost značili u izolaciji, koliko je kultura prilagodljiva i otporna na najveće izazove i da li je situacija izazvana pandemijom koronavirusa bila podsticaj za kreativno izražavanje i doprinos kulturnom prostoru.

Priredila: Maja Milić

broj komentara 0 pošalji komentar