Čitaj mi!

Književnica Nadija Teranova za RTS: Ne treba svim avetima reći zbogom

Gost Srbije je Nadija Teranova, najcenjenija savremena italijanska spisateljica. Redakcija lista "Republika" je već njen prvi roman uvrstila među deset najboljih italijanskih romana u drugoj deceniji 21. veka.

Roman Zbogom, aveti Nadije Teranove objavljen je u 25 zemalja i našao se u užem izboru za prestižnu italijansku nagradu "Strega", a sada je preveden i na srpski jezik. Gostujući u Beogradu, italijanska književnica govorila je za RTS o knjizi, ali i utiscima o Srbiji.

– Drugi put sam u Srbiji. Hrana je sjajna, a kad to kaže Italijanka shvatite kao veliki kompliment. Šalu na stranu, ovo je zemlja sa složenom istorijom, koja se ne može posmatrati površno. Dopadaju mi se sva njena lica.

Kojim duhovima kažete "Zbogom" u romanu – prošlosti, bolu, bolesti?

– Ida, glavna junakinja, uspeva da kaže "zbogom" svim lošim avetima iz svog života, onima koji joj ne dozvoljavaju da se oslobodi, da krene napred i da živi, jer je drže zarobljenu u prošlosti. Ali nisam sigurna da je ispravno reći "zbogom" svim avetima. Ima i "dobrih" koje bi trebalo sačuvati, jer su izvor inspiracije iz prošlosti koja nam se neprestano obraća.

Želja je jedna od središnjih tema romana, bilo da je izgubljena ili vrlo jaka. Koliko je važna u stvarnom životu?

– Odrastajući, naučila sam da se želja nalazi svuda. I žalost za nekim je oblik želje, jer kada više ne možemo da pričamo s nekim, kada ga izgubimo, sve što želimo u suštini je da još jednom popričamo. A, zatim, tu je i "želja tela" to je ono što nas u životu gura napred, što nam donosi radost, želju za životom.

Šta smatrate univerzalnim u vašem delu što ga čini zanimljivim čitaocima van Italije?

– Mislim da je to tema napuštanja, osećaj gubitka, mogućnost da se krene napred. Svi su to bar jednom osetili ma gde da žive u svetu.

broj komentara 0 pošalji komentar