Čitaj mi!

Neizlagana dela Save Šumanovića prvi put u našoj zemlji

Izložba „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“ otvorena je u Novom Sadu, čime je otpočela četvrta nedelja Kaleidoskopa kulture, posvećena vizuelnoj umetnosti.

Prvi put neka od neizlaganih remek-dela našeg čuvenog šidskog umetnika, Save Šumanovića, našla su se u našoj zemlji i predstavljena javnosti u Galeriji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u okviru jedinstvene postavke „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“.

Svečanim otvaranjem postavke na Trgu galerija, zvanično je počela nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture, a izložba će biti otvorena do 4. decembra.

„Ideja je bila da se u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u kontekstu zbivanja na evropskoj umetničkoj sceni, posebno u Parizu, kao centru umetničkih dešavanja, pokažu sa kojim delima i sa kojim ostvarenjima je Sava Šumanović igrao ravnopravnu ulogu sa ostalim umetnicima na pariskoj umetničkoj sceni“, navodi Milana Kvas, autorka izložbe, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Sto dva artefakta umetnika čije stvaralaštvo broji preko 800 radova, raspoređena su u tri izložbena prostora: Galeriji Spomen-zbirke Pavla Beljankog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Osim radova iz Francuske, Hrvatske i Severne Makedonije, izložba obuhvata i likovna ostvarenja iz najznačajnijih institucija Srbije i privatnih kolekcija.

Izložba pruža sveobuhvatan uvid u Šumanovićev tok stvaralaštva i umetnički razvoj koji je započet u Parizu, gradu u kojem se školovao, usavršavao i družio sa umetničkim velikanima toga doba, sve do pronalaska sopstvenog likovnog identita, po kojem je i danas čuven.