Čitaj mi!

Svetska umetnička muzička elita na okupu u Salcburgu

Posetili smo Salcburški festival, koji već više od stotinu godina okuplja najpoznatija imena svetske umetnosti: muzike, opere i drame.

Svakog leta Salcburg je kulturna Meka Evrope i sveta. U viziji svojih osnivača davne 1920. godine, Salcburški festival pretvara ovaj pitoreskni barokni gradić u jednu veliku pozornicu.

Lista umetnika koji su se ove godine odazvali pozivu da učestvuju na Festivalu koji se održava od 18. jula do 31. avgusta je više nego impresivna. Mocartov grad, naravno, ne može bez  Mocarta, ali nudi i mnogo više od toga.

Vrhunske operske predstave uključuju maestralnu postavku „Čarobne frule” u režiji Lidije Štajer, Verdijevu  „Aidu” sa verovatno najpoznatijom Amneris na svetu, Anitom Račvelišvili, „Seviljskog berberina” sa Čečilijom Bartoli, u režiji čuvenog meksičkog tenora Rolanda Viljasona, Pučinijev „Triptih”, sastavljen od tri opere iz jednog čina, sa najpoznatijim litvanskim sopranom Asmik Grigorijan (da pomenemo samo neke).

Solističke koncerte održaće operske dive Elina Garanča i Dijana Damrau, kao i neki od najpoznatijih tenora današnjice, Huan Dijego Flores i Jonas Kaufman.

Od liste pijanista na Festivalu vam zastaje dah: Jevgenij Kisin ima dva koncerta, solistički i klavirski duo sa Andrašem Širom, Leng Leng svira Ravela i Debisija u pratnji orkestra kojim diriguje Danijel Barenboim, Mauricio Polini nastupa povodom svog jubilarnog 80. rođendana, a dirke će dodirnuti i virtuozni prsti mladog Danila Trifonova, koga mnogi ugledni muzički kritičari smatraju vodećim pijanistom klasičnog repertoara u svetu.

Poslastica ima i za ljubitelje pozorišta, na scenama će se smenjivati dela austrijskih i nemačkih pisaca, ali i grčkih klasika, postavljena u koprodukcijama sa teatrima iz Hamburga, Beča, Luksemburga i Ciriha.

Salcburški festival ovog leta nudi izvanredan umetnički program, a njegovi posetioci mogu da uživaju i u lepršavom šarmu Mocartovog grada i njegove jedinstvene, vegetacijom bujne prirodne okoline.