Čitaj mi!

Pisma, fotografije, publikacije - izložba iz zaostavštine Ljubomira Micića

Časopis za umetnost i kulturu „Zenit” bio je drugačiji, poseban, avangardan. Vek od njegovog nastanka i osnivanja zenitizma Narodni muzej obeležava izložbom iz zaostavštine Ljubomira Micića.

U Velikoj galeriji Narodnog muzeja izdanja „Zenita" - pisma, fotografije, umetnička dela, lični predmeti i druge publikacije iz zaostavštine tvorca prvog avangardnog jugoslovenskog pokreta zenitizma, pisca i kritičara Ljubomira Micića.

U njegovoj kolekciji vredna umetnička dela - 30 vodećih protagonista avangardne scene iz celog sveta.

„Mi smo smatrali da je ovoj publici u ovom trenutku, posle 40 godina, od kako se ova reprezentativna dela nisu videla, ne samo jugoslovenskih nego i vrhunskih međunarodnih umetnika, da se predstavi u skoro celini", rekla je autorka izložbe Gordana Stanišić.

Izloženo je oko 90 slika, crteža, kolaža i grafika koji predstavljaju revolucionarne tendencije epohe ekspresionizma, kubizma i postkubizma, ruske avangarde i konstruktivizma.

Na postavci dela Bijelića,Černigoja, Kandinskog, Šagala.

„Mislim da je ova izložba jedno veliko remek-delo Narodnog muzeja, a uistinu jedno dragocno sećanje na veliko delo Ljubomira Micića", kaže Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja.

Izuzetnu izložbu „Zenitistima celog sveta. Iz zaostavštine Ljubomira Micića u Narodnom muzeju u Beogradu" publika može da vidi do 10. aprila 2022.