Čitaj mi!

Oseti tradiciju u muzejima širom Srbije - „Muzeji za 10“,

"Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse" tema je ovogodišnje manifestacije "Muzeji za 10", koja se po sedmi put održava u više od 90 muzeja i drugih institucija. Po prvi put na manifestaciji su Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i Jugoslovenska kinoteka.

Pod sloganom "Oseti tradiciju" u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka otvorena je interaktivna izložba "Predeli, stari zanati i umeća - skrivena baština Srbije", koja ima za cilj da posetiocima probudi sva čula.

Fotografije iz izdanja Zavoda "Ukusi Đerdapa", "Ukusi Stare planine" i "Ukusi Zlatibora", nude pogled na lepote ovih krajeva, bogatstvo kulturnog nasleđa u njihovim zaštićenim prirodnim dobrima.

Ispred njih su rukotvorine izrađene starim tehnikama i zanatima, koji mogu da se dodirnu, i tradicionalni proizvodi koji mogu da se okuse.

„Posebno smo ponosni što na izložbi predstavljamo originalne predmete koji su vezani za čuvenu zlakusu grnčariju. Svadbarski kupus ne može da se zamisli bez njihovih rukotvorina, a ovo jesu umotvorine, jer je to trebalo smisliti. Tu su delovi, kalcita, gline, zlakuska grnčarija, je originalna i ove godine je upisana na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa", istakao je Slavko Spasić.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i tradicionalne ručno tkane ćilime iz Vranja, stare više od 50 godina i tradicionalnu srpsku narodnu nošnju.

„Stari zanati su odličan spoj kulturnog i prirodnog nasleđa i bila je ideja da se građanima Srbije i Beograda, prikaže nematerijalna lepota kulturnog nasleđa", rekao je Slavko Spasić.

"Naš muzej filma" je nova stalna postavka koju je Jugoslovenska kinoteka priredila povodom svog jubileja-70 godina od osnivanja.

„Nova stalna postavka Jugoslovenske kinoteke otvorena je 23. januara 2020. godine,koja ima 28 celina koje predstavljaju razvoj kinematografije do početka 20. veka", istakao je Slavko Spasić.

Deo izložbe posvećen je ranim bioskopima i pionirima filma na ovim prostorima, a poseban akcenat dat je prvom srpskom igranom filmu "Karađorđe" iz 1911.godine.

Posetioce očekuju odabrani inserti, filmska muzika domaćih kompozitora, deo bogate zbirke plakata, fotografija, dokumenata.

Tokom svih dana manifestacije " Muzeji za 10", filmofili će imati priliku da vide i predmete iz legata Ljubiše Samardžića, Pavla Vuisića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Živojina Pavlovića i drugih.