Читај ми!

Ни зима, ни кошава га не спречавају да заплива у леденој води

Слике једног купача на Ади Циганлији, усред најјаче кошаве, појавиле су се на друштвеним мрежама. Не, није скренуо са ума, већ постоји такмичење у зимском пливању, а Србија ће ускоро имати првог такмичара у тој дисциплини.

Ми капут и шал, он купаћи костим и наочаре за пливање. Облаци се натмурили, прете кишом, напољу је 13 степени. Само њему и редовним пливачима прија ова температура.

Док нама на хладноћи, црвене прсти, Марко Мажар се припрема да ускочи у хладну воду. Он је једини представник Србије ове године на светском такмичењу у зимском пливању.

„Није хладно, јер је почетак сезоне. Није званично почела зима. Температура воде је по мојој процени око осам степени. Температура језера на Ади иде и до 2,9 степени. Сви кажу, пробај то у Русији, а било је хладније него на Купу зимског пливања у Русији. На све се човек навикне, па и на то“, каже Марко Мажар.

Али више је то од навике. Купао се и на минус 17 степени, најдуже је у води био пола сата све због здравља.

„Најбоље би било да ме питаш када сам се последњи пут разболео, јер се не сећам. Други разлог је, нешто што је занемарено, а то је ментално здравље. Као што видиш, осмех на лицу после сваког купања“, истиче Мажар.

Медицина је сагласна да је корисно туширање хладном водом, али зимски пливачи имају нешто заједничко и са чувеним чуваром плаже, Батом Стојковићем.

Тако је и Марко мотивисао многе да се опробају у овој дисциплини. Прошле недеље придружило му се скоро 50 људи, а често у воду зарони и његов осмогодишњи син.

„Занимљиво је да што је хладније напољу, у води је топлије и нама се не излази из воде. Када објашњавам вама, лаицима, то делује за неповеровати“, објашњава Марко Мажар.

После ове приче, већини ће највише пријати топла шоља чаја. Ово је, ипак, спорт и не може свако тиме да се бави, без обзира на то колико за себе сматрао да је храбар и отпоран на зиму. Зимско пливање је само за спортисте, и на само због тога што на Ади пливање сада није дозвољено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво