Читај ми!

Непостојећи град у пустињи одабран да буде домаћин Зимских азијских игара

Саудијска Арабија биће домаћин Зимских азијских игара, које ће се одржати у пустињи 2029. године. Спортисти ће се такмичити у 47 спортова, од којих је 28 на снегу а 19 на леду.

Зимске азијске игре одржавају се од 1986. године, а до сада су одржане у Јапану, Кини, Јужној Кореји и Казахстану, земљама у којима постоје идеални услови за зимске спортове.

Предвиђено је да се ове зимске игре одрже у футуристичком мегаграду вредном 500 милијарди долара у пустињи. Како је наведено, у том граду постојаће могућност бављења зимским спортовима током целе године.

„Пустиње и планине Саудијске Арабије ускоро ће бити игралиште за зимске спортове“, наводи се у саопштењу Олимпијског савета Азије (ОЦА) о одлуци донетој током састанка генералне скупштине у Пном Пену.

Саудијска понуда је једногласно одобрена, наводи се у саопштењу, уз напомену да ће мегаград познат као НЕОМ бити први западноазијски град који ће имати привилегију да организује овај догађај.

У јулу је престолонаследник Мухамед бин Салман представио планове за пројекат у оквиру НЕОМ-а, познат као „линија два паралелна небодера у огледалу“ који се простиру на 170 километара планинског и пустињског терена.

Зимске азијске игре требало би да се одрже у Тројени, области НЕОМ-а, „где зимске температуре падају испод нуле, а током целе године температуре су у просеку 10 степени ниже него у остатку региона“, наводи се на веб-страници пројекта.

„Тројена ће бити место које ће редефинисати планински туризам и екотуризам за свет, уз наше велике напоре да очувамо природу и побољшамо квалитет живота заједнице“, истакао је принц Мухамед, председник одбора НЕОМ-а.

Принц је познат као особа која не жали новац, а понекад га троши на крајње необичне пројекте.

Тако је Бин Салман одлучио да Саудијска Арабија организује Зимске азијске игре и да се такмичења на снегу и леду одржавају у пустињи. И то у граду који још не постоји.

Поред града налази се планински масив на коме Бин Салман намерава да изгради ски-центар Тројена, где ће стазе, захваљујући вештачком снегу, бити отворене током целе године.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво