Читај ми!

Саудијска Арабија планира градњу 170 километара дугачког мегаграда

Футуристички саудијски мегаград Неом замишљен је као два небодера који се протежу 170 километара кроз пустињу и не би имао улице, већ летеће таксије и био би у складу са свим еколошким нормама.

Две паралелне дугачке структуре са спољних страна би биле покривене стаклима која би рефлектовала светло, а пројекат је покушај принца Мухамеда бин Салмана да разграна економију краљевства.

Први пут најављен 2017. године, Неом је од почетка изазивао скептичност, а архитекте и економисти дуго већ сумњају у његову исплативост.

Током презентације у понедељак, принц Мухамед представио је још амбициознији пројекат који би функционисао без аутомобила и за који тврди да би био „убедљиво најбољи град за живот на планети“.

Планови за Неом су се у великој мери мењали током година, што је додатно појачало страхове да се мегаград никад неће обистинити.

Првобитно, пројекат је требало да представља регионалну Силицијумску долину, биотехнолошко и дигитално чвориште на 26.500 квадратних километара.

Популациона експлозија

Иако су званичници раније планирали да популација града буде око милион становника, принц Мухамед рекао је да ће до 2030. године имати 1,2 милиона, а до 2045. године девет милиона.

Принц Мухамед се нада да ће пројекат бити одскочна даска за пораст становништва широм краљевства, који би од Саудијске Арабије направио економску силу.

Планови су да у краљевству до 2030. године живи 50 милиона људи (половина Саудијаца и половина странаца), што би представљало велики скок у односу на тренутних 34 милиона.

До 2040. године, принц каже да је крајњи циљ 100 милиона становника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво