Читај ми!

Кобасица, а сија као звезда – научник обмануо људе кобасицом као да се ради о фотографији звезде

Светски реномирани научник морао је да се извини након што је тврдио да је поделио запањујући фотографију звезде, за коју се испоставило да је само кришка кобасице.

Етјен Клајн, прослављени француски физичар, поделио је фотографију на којој се налази, како је тврдио, Проксима Кентаури – најближа звезда Земљи поред Сунца. Рекао је да је фотографија направљена телескопом „Џејмс Веб“, који је већ претходних две недеље направио велики број изузетних снимака.

„Овај ниво детаља... Нови свет откривамо сваки дан“, истакао је Клајн.

На први поглед и имајући у виду да се ради о познатом стручњаку, људи су заиста помислили да се заиста ради и звезди.

Међутим, на мало бољи поглед, примећује се да је на фотографији нешто посве призменије – кришка кобасице на црној позадини.

Сат времена после првог твита, Клајн је написао да се шалио, наводећи да глад може да утиче на когнитивне радње.

„Према савременој космологији, ниједан објекат који припада шпанској кухињи не постоји нигде сем на Земљи“, додао је научник.

Међутим, после тога Француз је морао поново да се огласи на оптужбе да се и сам преварио.

Због тога се својим пратиоцима извинио тврдећи да је фотографија била само шала и поново их подсетио да треба да сумњају и пропитују истинитост тврдњи чак и ауторитета попут њега.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 06. авг 2022, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

Иронија...

...је у томе што тим вашим коментаром сами себе демантујете, јер некритички прихватате образложење које је накнадно дао са позиције ауторитета. Oh well.

(субота, 06. авг 2022, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

Na drugi pogled

Srbin je to, ne da se lako prevariti.

(субота, 06. авг 2022, 00:40) - anonymous [нерегистровани]

Ролан Догерле 21. века

Сигурно није побркао снимак са телескопа и кобасицу. Дојадили су му "верници" који прате и верују у свакакве глупости које астрономи објаве у потери за донацијама и оправдавању потрошених буџета. Решио је да им покаже...

(петак, 05. авг 2022, 18:04) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Samo dokazao ko su danasnji internet "eksperti" u svim oblastima. Nasim jezikom receno foliranti. Naravno iskljucujem naseg prethodnog komentatora.

(петак, 05. авг 2022, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Na prvi pogled

Bez da sam procitao rijeci clanka vidio sam spansku korizo salamu. Inace me u danasnjem svijetu ne cudi da naucnici ( i ne samo naucnici) podmecu, a da siroke mase vjeruju podmetacinama, cak i ako je ocigledno da je podmetacina.