Читај ми!

Вински пикник у центру Београда, доказ да се Србија налази на светској мапи вина

У најлепшој природној оази Београда, Ботаничкој башти „Јевремовац“, овог викенда окупили су се винари. Њих 70 из Србије и региона, из Француске, Италије, Шпаније, Португалије и Молдавије.

Србија је све значајнија тачка на светској мапи вина. Улаже се у засаде и побољшава квалитет вина. Помаже и држава субвенцијама, а домаћи угоститељи у понуди имају све више српских вина и препоручују их гостима, поготову страним.

По многим одликама земљишта и климе, Србија не заостаје за традиционалним винским регијама као што су Прованса и Тоскана.

„Ми смо од једне винарија која је кренула са 15 хектара, винарија Виртус ће ове године да догура до 30 хектара. То је све у последњих 10 година, тако да се постепено ширимо. У великој мери зависимо од субвенција државе, још увек чекамо за 2021. Надамо се да ће их бити“, наводи Бојан Глувајић из Винарије „Виртус“.

„Кад кажемо Херцеговина, схватамо да већ у корену те речи имамо вино. Тако да нас карактеришу пре свега вина, а наша вина карактеришу сунце, снага и један кршевити крајолик који тим винима даје минералност“, наглашава Јулија Фуштар, из Подрума „Вукоје 1982“, Босна и Херцеговина.

„'Негро де пуркари', црно вино, омиљено је вино тренутне краљице Уједињеног краљевства, Елизабете Друге, које, када га је она својевремено први пут пробала, било прво вино из тог дела света које је са енглеском етикетом отишло у подрум њеног краљевства“, истиче Бојана Станковић из Винарије „Пуркари“, Молдавија.

Ботаничка башта је последњих година место добре забаве током пролећа и лета, а Вински фестивал Туристичка организација Београда сврстала је у најзначајније.

„У најави је 30. Белеф који ће овде организовати велики број представа. Биће, такође Цебеф и велики број концерата. Већ традиционални концерт Радета Шербеџије, као и џез фестивал“, наводи Гордана Субаков Симић, управница Ботаничке баште „Јевремовац“.

Вински пикник у центру града, зачињен је музиком на чак пет бина, а заиграо се и свинг.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво