Читај ми!

У Пошти Београд цариници у пошиљци открили вредан дијамант

Цариници су 24. фебруара 2022. године у Пошти Београд спречили покушај кријумчарења дијаманта од 1,44 карата у једној брзој поштанској пошиљци.

Дијамант је откривен прегледом ЕМС пошиљке из Израела, намењенe примаоцу у Београду. У пошиљци издвојеној за преглед наизглед се налазило нешто сасвим друго. Наиме, пошиљалац је примаоцу послао упутство за мали баштенски апарат: дувалицу, тј. усисивач за лишће.

Цариници су прегледом пошиљке установили да се у средини запакованог упутства налази необична неравнина, па када су отворили „Упутство за усисивач за лишће“, имали су шта и да виде.

Средина упутства је била исечена и издубљена у облику правоугаоника, и у њу смештен пакетић у коме се налазио дијамант.

На пакетићу у који је дијамант био увијен назначена је земља порекла и маса изражена у каратима 1,44 Ct.

С обзиром на специфичност робе откривене у прекршају, није могуће прецизирати вредност док се не уради стручна анализа, али је претпоставка да је реч о драгом камену чија вредност износи више хиљада евра.

Против примаоца је покренут прекршајни поступак и њему ће бити уручен позив, као и прекршајна пријава.

Из Управе царине подсећају да је слање драгоцености попут дијаманата, накита, дуката и новца дозвољено само уколико је реч о вредносним писмима, док се осталим поштанским пошиљкама (у пакетима, писмоносним и брзим пошиљкама) такви предмети не могу слати.