Читај ми!

Две трећине најбогатијих брине што ће наследницима оставити превише новца

Истраживање консултантске компаније „Мотли фул“ специјализоване за пружање финансијских и инвестиционих услуга, показало је да скоро 70 одсто најбогатијих људи брине што ће њихови потомци наследити превише новца.

Мултимилионер Кевин О‘Лири неће оставити наследство својој деци и ограничиће средства која ће припасти његовим унуцима, јер брине да ће их велико наследство „проклети“.

По овом питању јавно су се изјаснили и глумац Данијел Крејг и милијардер Ворен Бафет, али по налазима „Мотли фула“ (The Motley Fool), ову врсту забринутости дели две трећине изузетно богатих појединаца.

Како би предупредио ово „проклетство“, О‘Лири је основао фонд који неће бити доступан његовој деци, а из њега ће моћи да се издржавају унуци док не заврше факултете. Овакве планове има 60 одсто испитаника, од две хиљаде оних које је анкетирао „Мотли фул“.

Кључни налази

• Две трећине појединаца са високом нето вредношћу забринуто је због остављања превеликог наследства својим наследницима.

• Најчешће су забринути да ће наследници неодговорно користити новац уколико им оставе превише.

• Готово 68 одсто испитаних планира да потомци добију право приступа наследству само уколико испуне посебне услове.

• Они који су били у прилици да наследе пола милиона долара или више били су спремнији да оставе превелико наследство. Добијање наследства под одређеним условима такође је у корелацији код ових појединаца.

• Пореска стопа на наследство такође има утицаја на неке од ових појединаца да преиспитају своје планове.

• Једна трећина богаташа намерава да оставити најмање половину своје имовине наследницима.

• Две трећине планира да део своје имовине препише у добротворне сврхе.

Од чега страхују

Како наводи Џек Капорал, један од истраживача „Мотли фула“, када су упитани зашто страхују, открили су да се већина плаши да ће се имовина коју остављају неодговорно користити и да њихови наследници нису способни да управљају тако великим наследством.

Више од половине анкетираних је делило забринутост Кевина О‘Лирија да ће превелико наследство резултирати лењим наследницима.

Више од две трећине појединаца са високом нето имовином планира да тражи од својих наследника да испуне одређене услове како би приступили имовини која се обично оставља у облику фондова којима управљају повереници.

На пример, услов би могли бити да наследник добија средства уколико испуни одређене академске критеријуме или уколико и сâм остварује високе приходе, тако да би што више зарађује, све већи део наследства могао да прими.

Неки од ових фондова су критиковани јер садрже услове који су превише строги или недостижни, или што нужно не награђују добро понашање.

Наследство за унуке

Готово 64 одсто појединаца које је анкетирао „Мотли фул“ планира да завешта фондове који ће прескочити генерације и имовину пренети унуцима или било коме ко је 37,5 година млађи од оставиоца, а ко није тренутни или бивши брачни партнер.

Овакви фондови који прескачу генерације имају неколико предности. Пре свега избегава се порез на некретнине који би иначе био примењен уколико би имовина била пренета на децу оставиоца (уколико имовина прелази 11,7 милиона долара). Такође, на овај начин умирују своја страховања због остављања превеликог наследства тако што ће навести да се имовина распоређује на више генерација.

И поред страховања, наследници неће остати без ичега

Трећина појединаца са високом нето имовином планира да остави више од половине своје имовине у наследство, а још 31 одсто намерава да завешта 26 до 50 одсто своје имовине. Само њих 8,4 одсто није било сигурно који проценат имовине би био укључен у наследство које остављају.

Мултимилионери су доста посвећени и филантропији, тако да 66 одсто испитаника „Мотли фула“ планира да део свог имања донира у добротворне сврхе, посебно зато што имовина остављена добротворним организацијама не подлеже опорезивању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво