Читај ми!

Пре подне научник, увече ММА борац, а увек борац за лепшу, бољу и здравију планету

Лука Стрезоски је професор и шеф Катедре за електроенергетику и примењено софтверско инжењерство на Универзитету у Новом Саду, истраживач и иноватор, а у слободно време ММА борац.

Школовао се у Америци и у Лондону, докторирао у 27. години и био најмлађи доктор наука на Универзитету у Новом Саду. У тридесетој години је добио награду „Др Зоран Ђинђић“. Један од главних научних циљева др Луке Стрезоског је да производњу струје из фосилних горива заменимо обновљивим изворима енергије.

„Оно чиме се ја бавим је да интегришемо ту огромну количину обновљивих извора у постојеће електроенергетске системе, што је врло тешко, а с друге стране, екстремно значајно. Колико смо далеко од тога? Далеко смо. Али идемо у правом смеру. Aко урадимо то на паметан начин, ми ћемо оставити Земљу и свет, много лепшим, бољим и здравијим, него што смо га затекли“, тврди гост Београдске хронике.

Доктор Стрезоски није само теоретичар, већ постоје и његови изуми који се већ користе у свакодневном животу. Сматра да је спој науке и привреде начин да достигнемо постављени идеал, јер наука доноси иновативна решења, а индустрија, у ствари, усмерава науку у оно што је реално и шта је примењиво у пракси.

„Оно што сам ја радио, а што је примењено у пракси су математички модели обновљивих извора за израду прорачуна електродистрибутивних предузећа којима они контролишу, штите и воде електроенергетске системе“, објашњава др Стрезоски.

Научник борац 

С друге стране, до пре четири године др Лука Стрезоски се професионално бавио ММА спортом. Био је шампион Србије и трећи у Европи у бразилској џиу џици и греплингу. У професионалном ММА спорту држи рекорд од седам победа и једног пораза.

„Ја и у том спорту којим сам се прво аматерски, па и професионално бавио, али и у овоме што професионално радим, то је нешто што у мени буди страст. Што када радим, осећам се заиста живим“, наглашава саговорник Ане Манојловић.

У једном тренутку је морао да одабере спорт или науку. Определио се за науку. Ипак сматра да сваки спорт, посебно борилачки спортови су најбоља симулација живота.

„Значи, живот, морамо сви бити свесни тога, није игра, него ћемо се сусретати са проблемима, а спорт којим сам се ја бавио је један начин решавања проблема. По мени је за младог човека изузетно важно да се бави спортом“, додаје Стрезоски.

Алгоритам за успех у животу

Проблем данашњице и људи уопште је то што су претрпани небитним стварима, сматра професор Стрезоски. Прихватају све што им се понуди, да би били прихваћени у друштву или политички коректни, а не застану да размисле да ли је то за њих битно, да ли ће бити испуњени и срећни ако то раде.

„Претрпају се буком, шумом, небитним обавезама и не могу да застану да виде да ли раде оно што треба и нису срећни. Ја сам себи направио модел да видим да ли ће да ми буде лакше, да ли то што ми се ново понуди да ли ће заиста бити нешто значајно што ће мене испунити, што ће допринети некако и околини и мојој породици и уопште друштву у коме живим. И брзо закључим, ако је тако или није, онда кажем не. Данас је људима тешко да кажу не“, каже на крају гостовања у Београдској хроници др Лука Стрезоски, научник, иноватор и ММА борац.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. авг 2021, 15:08) - Vlafimir [нерегистровани]

Veliko postovanje za Luku

I tako na jednog godini moga fakulteta u nsu, odlucim ja da upisem jiu jitsu, i jedino gde smo mogli bio je to family Fight Team. Krenemo na limanu 4 kad tamo luka trener. Sa kakvim zarom je decko trenirao i vodio, bilo je ta Respekt. Pri tome sve 10 na elektrofakultetu. Puno pozdrava prijatelju

(четвртак, 05. авг 2021, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

potraga za decom

Gde deca odu nemarom rofitelha pokrenuti krivicni postupak i nsplatiti sve troskove potrage drzava se lako razbacuhe novcem naroda samo deli novac a neutvrduje odgovornost u radu.

(среда, 04. авг 2021, 23:35) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Skidam kapu!
Svaka cast!