Читај ми!

Српско-цинцарско друштво „Луњина" чува језик и традицију „народа без отаџбине“

Српско-цинцарско друштво „Луњина" основано је пре три деценије како би сачувало од заборава цинцарско име и утицај тог народа на културни и економски развој балканског региона. Свој национални празник, 23. мај, обележиће скромније него претходних година.

Цинцари су се са планинских врхова, како сами кажу, расули широм Балканског полуострва и целог света.

Тако су постали народ без отаџбине, али са „великом улогом у стварању модерних држава“.

Како би своје постојање сачували од заборава, покрећу многе пројекте. У припреми је и књига о познатим Цинцарима. 

„Само прошле године објавили смо четири књиге. То су репринти граматике. Могу да подвучем да је наша граматика изашла пет годинa пре Вукове граматике. И трудимо се да што више одржимо традицију цинцарског језика”, рекао је Аристотел Мартиновић, председник Српско-цинцарског друштва „Луњина”.

У стану породице једног од најпознатијих Цинцара, Бранислава Нушића, а сада Фондацији „Нушић“, вежба музичка група „Луњина”.

Припремају це-де на коме ће се наћи десет песама.

„Члан сам музичке групе која негује језик и културу, песме цинцарске… Иначе ми је порекло цинцарско по оба родитеља. Мајка из грчког поднебља, а отац из Македоније", рекла је Надица Филиповић, чланица УО Српско-цинцарског друштва „Луњина".

„Диван човек, Христу Мулар, он је сакупљао песме по целој Македонији, цинцарске искључиво. И ја сам те песме набавила, има их пет, ми из две певамо и са нотама су, тако да нам је то итекако добро дошло", истакла је Љиљана Лила.

Често гостују у Грчкој и Македонији. А од недеље улазе у студио на снимање песама које су одабрали – да се сачувају од заборава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво