Читај ми!

Тајна скривена алпским глечером – планинска касарна као временска капсула Белог рата

Отапајући глечер у северној Италији открио је планинску шкриљу са касарном из Првог светског рата.

Пећина на планини Скорлуцо у италијанским Алпима била је ратни дом око 20 аустријских војника, а откривена је тек недавно када је глечер почео да се топи.

Историчар Стефано Моросини рекао је за Си-Ен-Ен да је укупно пронађено око 300 предмета – од душека за спавање, новчића, кацига, муниције, флаша, конзерви и новина.

„Ове ствари из пећине у планини Скорлуцо откривају нам, после више од 100 година, делић живота војника на 3.000 метара надморске висине где је време стало 3. новембра 1918. године када је последњи аустроугарски војник напустио планину“, наводи се у саопштењу музеја у Бормију.

Новооткривени предмети такође илуструју и изузетно сурове временске услове које су војници морали да трпе, укључујући и температуре од минус 40 степени Целзијуса.

„Планинска касарна је временска капсула Белог рата (како је назван фронт између Италије и Аустроугарске у Првом светском рату) која нам помаже да разумемо екстремне услове којима су војници били изложени“, наводи Моросини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво