Читај ми!

Праве мед, опрашују биљке, а сада детектују коронавирус - пчеле не престају да нас изненађују

Холандски истраживачи обучили су пчеле које имају необично јако чуло мириса, да идентификују узорке заражене коронавирусом, што би, како сматрају, могло да смањи време чекања на резултате испитивања на само неколико секунди.

Да би обучили пчеле, научници су им, у лабораторији за био-ветеринарска истраживање на Универзитету Вагенинген, дали слатку воду као награду, након што су им показали узорке заражене коронавирусом.

Пчеле нису добијале награду када би им био приказан узорак који није заражен.

Пчеле су се навикле на овакав систем, и онда су спонтано показивале свој кратак језик (пробосцис) да би добиле награду када им се додели заражени узорак, рекао је Вим ван дер Поел, професор вирусологије који је учествовао у пројекту.

„Сакупљамо уобичајене медоносне пчеле од пчелара и са њима експериментишемо", додао је професор.

„Одмах пошто им дамо заражени узорак, покажемо им и шећерну воду. А оно што пчеле раде је да продуже свој пробосцис како би је узеле", каже Бим ван дер Поел.

Према истраживачима, ширење језика код пчела је потврда позитивног резултата теста на присуство коронавируса.

Тестирање на коронавирус може потрајати сатима или данима, али одговор пчела је непосредан и брз. Метода је такође јефтина, што је потенцијално чини корисном за земље у којима су тестови у мањку, рекли су научници.

Ипак, с друге стране, Дирк де Граф, професор који проучава имунологију пчела, инсеката и животиња на Универзитету у Генту у Белгији, рекао је да не види да таква техника у блиској будућности може да замени конвенционално тестирање.

„То је добра идеја, али радије бих да тестове радим помоћу класичних дијагностичких алата, него да за то користим медоносне пчеле. Велики сам љубитељ пчела, али пчеле бих користио у друге сврхе, а не за откривање ковида" рекао је.

Технику коришћења чула инсеката, америчко Министарство одбране успешно је тестирало како би открило експлозиве и отрове током деведесетих година, рекао је Де Граф.

Мољци, пчеле и осе коришћени су у безбедносне сврхе за откривање експлозива, као и за медицинску дијагнозу", рекао је Дирк де Граф.

Додао је да је о пчелама ипак мало тога познато, како би се за наведену методу тврдило да је потпуно тачна и ефикасна.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво