Читај ми!

Фарска острва отварају први подводни кружни ток и 11 километара дугачак тунел испод океана

Радови на првом подводном кружном току завршени су испод северног Атлантског океана, у склопу радова на 11 километара дугачком тунелу испод дна који повезује 2 од 18 Фарских острва.

Кружни ток ће ускоро бити пуштен у промет и не само да ће служити за саобраћај, већ је несвакидашњи инжењерски подухват улепшан инсталацијом домаћег уметника Трондура Патурсона.

На најдубљем свом делу, тунел „Ејстуројар“ лежи 189 метара испод дна океана.

Парламент Фарских острва је 2014. године одобрио планове изградње тунела који би повезивао престоницу Торсхавн са два места на острву Ејстуројар – Рунавиком и Стрендуром.

Тунел ће скратити раздаљину између Торсхавна, који се налази на највећем и најнасељенијем острву Стрејмору, са два села на острву Ејстуројар са 55 на 17 километара.

Време путовања ће са сат времена бити скраћено на 16 минута.

Готов и пре рока

Други тунел је такође у изградњи и спајаће острва Стрејмој и Сандој. Систем тунела је највећи инфраструктурни пројекат у историји Фарских острва и планира се да буде готов до 2024. године.

Вредност радова на оба тунела процењена је на 265 милиона долара.

Радови на тунелу према Ејстуројару планирани су да буду завршени до почетка 2021. године, али су урађени пре рока, па ће бити отворен 19. децембра када прође све безбедносне провере.

Што се тиче другог тунела око 60 одсто радова на бушењу је завршено.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 06. дец 2020, 07:47) - Aleksandar [нерегистровани]

Srpski koridori

Kod nas bi cena bila 2.2 milijarde