Читај ми!

Кинеска подморница са посадом допрла до најдубљег места на Земљи

Кинески батискаф „Фендуши“ успео је да допре до једног од најдубљих места на планети, заронивши до вртоглавих мрачних дубина од 10.909 метара, преноси државна кинеска новинска агенција.

Током вишемесечне експедиције која је започела 10. октобра, „Фендуши“ је 13 пута заронио у Маријанском рову – најдубљем делу светских океана и најдубљем месту на Земљи које се налази на западу Северног Тихог океана, источно и јужно од Маријанских острва, близу Гвама.

Током осам зароњавања кинески батискаф је успео да се спусти до дубине од 10.000 метара, а до рекордне дубине „Фендуши“ са посадом је успео да допре 10. новембра – понирући до дубине веће од висине Монт Евереста, објавила је Чајна дејли, како преноси портал Лајв сајенс.

Светски рекорд у дубини и даље држи Виктор Весково, амерички пословни човек и поморски официр у пензији који је у својој подморници „Лимитинг фактор“, према Гинисовој књизи рекорда 26. јуна заронио до дубине од 10.934 метра.

Максимална дубина коју је „Фендуши“ (што на кинеском значи стремити) досегао надмашила је дубину до које је стигао редитељ филма Титаник, Џејмс Камерун, 2012. године од 10.908 метара, али није успела да допре до 10.912 метара као швајцарско-италијанско-америчко пловило „Трст“ 23. јануара 1960. године.

Досезање дна Маријанског рова био је повод за национални понос у Кини, која више од деценије улаже у изградњу пловила која са посадом могу да допру до дубине веће од 3.500 метара – што Кину ставља у ред само неколицине земаља (укључујући Сједињене Државе, Француску, Русију и Јапан) које имају таква пловила.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво