Трбухом за крухом, па у затвор - плесачица из Египта кажњена "због неморала"

Искусна египатска трбушна плесачица, осуђена је на три године затвора и новчано је кажњена са 300.000 египатских фунти (15.000 британских фунти) због подстицања на неморал.

Сама Ел-Масри ухапшена је у априлу током истраге видео записа и фотографија објављеним на друштвеним мрежама, укључујући популарну платформу за дељење видео снимака ТикТок. Њене објаве је Јавно тужилаштво описало као сексуално сугестивне. 

Плесачица (42) је негирала оптужбе, а додала је и да су поменути видео садржаји украдени и дељени са њеног мобилног телефона без њене дозволе.

На Суду за прекршаје у Каиру у суботу јеистакнуто да је Сама прекршила породичне принципе и вредности које негује друштво у Египту, као и да је користила веб странице и налоге на друштвеним мрежама са циљем „чињења неморала". 

„Постоји огромна разлика између слободе и разузданости", рекао је Јон Талат, члан парламента који је затражио законске поступке против Ел-Масријеве и других жена које имају профиле на ТикТок-у.

Талат је рекао за Фондацију Томсон Ројтерс да Ел-Масријева и друге жене, користећи утицајне медије, уништавају породичне вредности и традицију, активностима које су законом и уставом забрањене.

Трбушна плесачица је рекла да ће се жалити на одлуку о новчаној и затворској казни.

Неколико жена у Египту раније је оптужено за „подстицање на неорал" због преиспитивања конзервативних социјалних норми у земљи, укључујући глумицу Ранију Јусуф, коју су критиковали њен избор одеће за Филмски фестивал у Каиру 2018. године. 

Према египатском Закону о кибернетичком криминалу, из 2018. године, свако ко креира и води свој профил на интернету да би починио злочин кажњен законом може се суочити са затворском казном од најмање две године и новчаном казном до 300 000 египатских фунти.

Египатске власти су последњих месеци ухапсиле неколико особа које су имале профиле на ТикТок-у, Инстаграму и Јутјубу, под оптужбом да „промовишу разузданост и проституцију на друштвеним мрежама".

Египатска влада није била доступна за коментар, пише Дејли мејл.

Ентесар ел-Саед, правница за женска права и начелница Центра за развој и право у Каиру, рекла је да су "за египатске власти, жене, према овом закону једина категорија која се позива на одговорност".

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво