Мића Вампир подигао себи и споменик

Пре три године упознали смо вас са Мирољубом Илићем из Алексинца, кога суграђани познају по надимку Вампир због административне грешке у Пошти, када је пре много година проглашен мртвим. Најпре му је искључен телефонски број, а умало му није одузет и прикључак док није доказао да је жив.

За живота је Мирољуб себи подигао споменик на коме су уз датум рођења још два њему важна датума – папиролошке смрти и дана васкрсења, од када, како каже, живи други живот. Ту су и две фотографије – Мирољубова и Мићина јер, истиче, иако је у питању исти човек, разлике има.

„Па, више знају Мићу Вампира јер ме као Мирољуба Илића мало знају“, истиче Илић.

Човек који је правио споменик се мало зачудио: „Две слике, шта, како, то ми се, каже, никада није десило, а ја му кажем: 'Па имам два живота, па две слике и морају да буду.'“

„Неко каже: 'У реду је', неко каже: 'Шта ти је ово требало?' Ја кажем да се зна ко сам, ипак сам ја вампир“, објашњава Мића.

Тако је Мића Вампир наставио да се шали на свој рачун. Са рођацима и пријатељима прославио је и пунолетство у другом животу, јер, каже, 21 годину живи са новим надимком.

„По правилу, ноћу треба да будем вани, а ја сам ипак активнији дању, па се људи мене више и не плаше, јер се питају да ли сам заиста вампир или нисам“, додаје Илић.

А те, сада већ давне 1996. године, у Алексинцу се брзо прочуло да је Мирољуб умро. Као редован платиша, изненађен је, каже, био када му је стигао налог да због наводне смрти губи телефонски број, па му је неколико дана било потребно да докаже да је жив.

„Необично је било. Када сам чуо да је проглашен мртвим, а знао сам да је жив, није ми било пријатно, ипак ми је брат“, каже Мирољубов брат Раде Илић.

Надгробни споменик на алексиначком старом гробљу са две фотографије исте особе остаје као подсећање на једно време и један догађај који је Мирољубу променио живот.

Остали аутори: Драгана Сотировски
број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 04. авг 2021, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Da li je ispravno ?

Citajuci ovaj clanak I vase komentare postavila bih jedno pitanje?
Da li je ispravno podizanje spomena za zivota ako ti ljudi imaju decu I to odraslu?Da li to moze kasnije da utice na decu?
Moj ujak I ujna su sebi podigli spomenje a jos su zivi, cak su I slike stavili. Imali su dva odrasla sina ali je jedan prosle godine umrao.

(петак, 29. сеп 2017, 14:43) - anonymous Lala [нерегистровани]

Vampir ?

Ajd' nek pokaže zube .

(петак, 29. сеп 2017, 13:16) - Žika slika [нерегистровани]

Čudo neviđeno

Vampir a stavio krst na spomenik...

(петак, 29. сеп 2017, 11:03) - Милутин [нерегистровани]

Вампир Мића

Није тачно да није дозвољено дизање споменика за живота и да треба молба и одобрење о облику споменика. Живим у Аустралији и обилазећи гробља видео сам много споменика подигнутих за живота јер људи који немају наследника желе да буду сигурни да ће им гроб имати обележје. Други пример; због простора могу се купити гробнице `на спрат`, односно сахрањивање једно изнад другог. Споменик подиже онај ко остане последљи и поред имена супружника дода и своје без датума смрти. Знам неколико особа који су подигли гробницу за себе и своје потомоство, са надгробним споменицима без датума смрти. Није ми познато да је неко подигао споменик себе са нечим што ће бити ругло у гробљу. Неко подиже једноставан обелиск у облику крста, неко књиге, ако је био ученик, или шта му је била љубав или занимање.

(петак, 29. сеп 2017, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

Безрепи тунгузијац

@Uvesti dozvole za spomenike

Хвала Богу да то још има на брдовитом Балкану, и да се још увек опиремо том бесомучном гурању у оборе или торове о којима причате. Да правим пројектну документацију за гроб, па да ми одобравају. То болесно нормирање живота па и смрти које је на делу међу западњацима је довело до тога да тамо људи шкргућу, осећају се тесно, нервозни и бесни, ко да су у затвору. Још само да их све редом чипују па да "цивилизовано" буду "срећни". Е па нису срећни, и кад год могу, кришом и са задовољством раде против правила, и пеку тајно шнапс, и закољу прасе, и пишке иза дрвета... И то све у уређеној Немачкој. А воле и да порез утаје и да продају шверцовану робу без ПДВ. Пресело људима што их терају да више нису људи него попуњавачи молби и дозвола.

(петак, 29. сеп 2017, 09:59) - anonymous [нерегистровани]

uvesti dozvole za spomenike

U mnogim zemljama, praktično u svim u civilizovanom svetu, svako groblje ima svoj kodeks kojim je određeno kako treba da izgleda nadgrobni spomenik. To se od groblja do groblja može malo razlikovati ali u principu, barem opšta pravila, svuda su ista. Znači, kad vam treba da nekom svom podignete spoemnik, lepo podnesete molbu sa potrebnik crtežima i tekstom koji će stajati na ploči, pa vam uprava groblja to odobri ili ne odobri. Ako ne odobri napišu i obrazloženje zašto ne odobravaju.
Podizanje spoemina sebi za života u principu nije dozvoljeno. Budući pokojnik može to sve finacijski unapred da reguliše, čak i kad nema nikog svog ko bi o tome brinuo, ali samo postavljanje mora čekati dok se ne upokoji. Dakle, ovo što ovde čitamo, ima samo na brdovitom paganskom Balkanu.

(петак, 29. сеп 2017, 08:04) - Nikola [нерегистровани]

....

Vampiri su medju nama.

(петак, 29. сеп 2017, 00:58) - anonymous [нерегистровани]

Vampirska posla!

Ljudi, ne hvatajte se u zamku!