Мали и Фолић у акцији „Само не аутом“ бициклом дошли на посао

Градоначелник Београда Синиша Мали и главни градски урбаниста Милутин Фолић дошли су данас на посао бициклом у оквиру акције такмичарског карактера „Само не аутом“.

Организатори, удружења „Бајсологија“ и УНДП Србија, наводе да је идеја акције је да се подстакну суграђани који свакодневно иду на посао колима да пређу на бицикл или пешачење. За такмичење се, кажу, пријавило преко 400 учесника.

„Београд је само у последњих годину дана отворио десет километара нових стаза за бициклисте, од Бањице до Аутокоманде, затим од Бањице, па до Топчидерске звезде, а у наредне две године, план нам је да отворимо још 100 километара, поготово у старом делу града: Булевар ослобођења, Рузвелтова, Немањина улица...“, најавио је Синиша Мали и додао да ће свака улица на потезу где се гради Београд на води бити намењена и бициклистима.

„Лепше је бити на бициклу и провозати се, поготово када је овако лепо јутро у Београду, него у колима“, пренео је своје утиске градоначелник и подсетио да је до јуче отворено 20 паркиралишта за бициклисте, те да ће до краја године бити отворено још осам.

Наредне године, како каже, биће отворено још стотину, како би бицклисти имали где да паркирају своје двоточкаше.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић новинарима је рекао да је стратешко опредељење града да се промени хијерархија у саобраћају и да пешаци и бициклисти добију приоритет.

Фолић је навео да је удео бициклиста, рецимо у Бечу, у дневном превозу око 13 одсто, у Љубљани 15 одсто, Копенхагену 50 одсто, а да се у Београду то мери у промилима, јер грађани бицикл доживљавају више као средство за рекреацију.

„До краја године, на изричит захтев бициклиста, повезаћемо Бранков мост са Поп Лукином улицом“, најавио је Фолић и истакао да су сви планови који се раде, међу њима и нови ГУП, предвидели развој бициклистичког саобраћаја.

И посланици на бициклима

Поводом Међународног дана без аутомобила који се данас обележава и у Београду, функционери и активисти Српске народне партије су бициклима дошли од Храма Светог Саве до Народне скупштине Републике Србије.

Тако су се у акцију „Вози бицикл - чувај животну средину“ укључили и посланик СНП Огњен Пантовић и председник Одбора СНП за заштиту животне средине Владислав Васиљевић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 23. сеп 2016, 11:01) - Časlav Radović [нерегистровани]

može to i kod nas

ko je bio u barseloni npr, kao i u mnogim drugim evropskim gradovima, video je da ovo može da se napravi bukvalno svuda. potrebna je samo volja. bravo za poslanike, ali ajmo foliću, domaći zadatak da se ovo osmisli i sprovede u delo.

(петак, 23. сеп 2016, 10:59) - vesna generalski [нерегистровани]

hmmm

aj sad i sutra na posao ovako, ne samo za slikanje!

(четвртак, 22. сеп 2016, 18:28) - Negovanje frizure! [нерегистровани]

A gde je šlem!?

Loš primer deci!

(четвртак, 22. сеп 2016, 14:12) - Ares [нерегистровани]

Strucnjaci

Kako se u Srbiji pravi biciklisticka staza?
Na potezu od Banjice do Autokomande uzmete od desne trake 1m i iscrtate stazu za bicikle. Desnu traku pomerite levo za 1m a levu suzite za pomenutu duzinu Staru belu liniju koja je razdvajala dve trake ne skinete nekom hemijom, neko masinom izrovarite tako da vozaci iz desne trake beze levo da ne bi vozili po rupama a vozaci iz leve se bore da ostanu u traci koja je 1m uza. Mogu restrovizorima da se kace...
Upropastili su jedan od najlepsih bulevara u Bg.