Апел против затрпавања базилике у Кладенчишту

Српско археолошко друштво најоштрије је протестовало због одлуке Републичког завода за заштиту споменика културе да дозволи затрпавање и прелазак коловоза ауто-пута ка Бугарској преко ранохришћанске базилике у Кладенчишту.

Одлука централне институције заштите културних добара у Србији у потпуној је супротности са основним цивилизацијским тековинама и самим циљевима постојања Завода, наводе из Српског археолошког друштва, преноси Танјуг.

Откриће ранохришћанске базилике у близини трасе римског пута који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремезијане (данашње Беле Паланке), родног места Светог Никите Ремезијанског, сведочи о самим почецима хришћанске цивилизације на Балкану.

Заједно са остацима из Медијане, старохришћанским гробницама у Нишу и Царичиним градом (Justiniana Prima), тај споменик би морао да буде заштићен и на адекватан начин презентиран свим заинтересованим посетиоцима, сматрају у Друштву.

Културно благо Србије не треба затрпавати и скривати од очију јавности, а цена измештања ауто-пута или базилике, колико год да износи, мала је у односу на дугорочну корист од туристичке експлоатације тог објекта.

У саопштењу Српског археолошког друштва оцењује се да од односа државе према културном наслеђу умногоме зависи и међународни углед земље.

Споменици културе сведоче о томе да Србија није била „пусто поље" у далекој прошлости, па не би требало да буде ни сада, када се заштита баштине намеће као један од цивилизацијских приоритета.

Из наведених разлога, они апелују на Министарство културе и информисања, Скупштински одбор за културу и информисање, председника Србије и председника Владе да својим ауторитетом спрече затрпавање базилике.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 04. јул 2015, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Odg: Sta lupate

Jedini koji lupa si ti. Srbija ce da postane rupa samo ako zatrpava svoja blaga zarad tudjeg dzepa.

(четвртак, 02. јул 2015, 20:36) - Србин из Русије [нерегистровани]

Никакав пут не може да буде ''јачи'' од споменика кутуре!

Да ли је могуће да се у нашој земљи уопште поставља такво питање?

(четвртак, 02. јул 2015, 18:43) - Poslednja sansa [нерегистровани]

Treba se obratiti UNESCO...

world heritage!!!

(четвртак, 02. јул 2015, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

U normalnim

Zemljama taj isti zavod ne kuka vec posalje arheologe da izmeste na drugu lokaciju.

(четвртак, 02. јул 2015, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Kultura

Neko je ovo nazvao "kulturni zlocin" I u pravu je. Jedino ne znam kako ocekuje od premijera I predsednika da nesto urade. Koga od politicara u Srbiji zanima kultura, istorija I ostalo sto nema veze sa novcem.

(четвртак, 02. јул 2015, 15:06) - Милош [нерегистровани]

Наслеђе

Културно наслеђе, а посебно кад је о оваквом споменику реч, може да буде у креирању политике мноооого исплативије од аутопута, тј. од додатних трошкова због заобилажења. Садашњи градитељи морају коначно да схвате да историја не почиње од њих, што важи и у случају оног храста. Само се надам да историја једног народа неће да се заврши с њима.

(четвртак, 02. јул 2015, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Sta lupate

Pa cela Srbija ce uskoro biti kao to nalaziste ukoliko nastavite sa ne gradnjom!!!!

(четвртак, 02. јул 2015, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Rusi to smetliste i gradi put

Da je ta bazilika bila nesto dobro i pametno,sigurno bi opstala,i ne bi bila srusena.
Bila je ruglo i ostalo unisteno ruglo.Dosta vise sa slavljenjem mesta gde se bilo ko popisa ...Rusite i gradite put!!!

(четвртак, 02. јул 2015, 13:23) - Још није касно! [нерегистровани]

И најскупљи надвожњак би био...

јефтинији од историјске и културне штете!

(четвртак, 02. јул 2015, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

Хитна реакција

Председник или премијер морају својим ауторитетом да хитно спрече културни злочин и самовољу Републичког Завода за заштиту споменика.