Читај ми!

Загонетна судбина Амелије Ерхарт

Америчка експедиција, вредна више од два милиона долара, покушаће да сазна шта се тачно догодило славној авијатичарки Амелији Ерхарт која је пре 75 година нестала изнад Јужног Пацифика.

Група научника, историчара и спасилаца у наредних месец дана покушаће да открије шта се догодило првој жени авијатичару Амелији Ерхарт.

Научници су кренули на  путовање до забаченог острва у пацифичкој држави Кирибати, верујући да ће у његовим водама пронаћи олупину авиона Амелије Ерхарт.

Њихова радна теорија је да су авијатичарка и њен навигатор Фред Нунан слетели на гребен недалеко од коралног острва Никумароро, где су преживели кратко време.

Оснивач и директор Међународне групе за проналазак историјских летелица, која води потрагу, Рик Гилеспи, рекао је да све наводи на закључак да је авион слетео на тај гребен и да је олупина још увек тамо.

Приликом ранијих посета острву нађени су предмети који су могли да припадају Ерхартовој и Нунану, а експерти кажу да се на фотографији обале острва из октобра 1937. године види мутан обрис нечега што би могао да буде стајни трап авиона Амелије Ерхарт.

Та фотографија била је довољна да подстакне Стејт департмент да организује прикупљање средстава за приватно финансирану експедицију, као и да влада Кирибатија потпише уговор са групом о сарадњи у случају неког открића, рекао је Гилеспи.

С друге стране, у случају да је авион отплутао предалеко или се распао у ситне делове који се не могу пронаћи, експедиција би могла да буде промашај, јер теорија онда не би могла да се докаже.

Друга група која ради на основу другачије теорије, за ову годину планира путовање до локације недалеко од острва Хауленд.

Амелија Ерхарт и Нунан летели су из Нове Гвинеје до острва Хауленд када су 2. јула 1937. године нестали током њеног покушаја да постане прва жена која је довршила лет око света.

Гилеспијева група прикупила је довољно новца за једномесечно путовање помоћу појединачних и корпоративних спонзора, укључујући канал Дискавери који планира да сними документарни филм о експедицији и прикаже га у августу, као и 250.000 долара бесплатних услуга „Федекса" за преношење подводне опреме.

Ако мисија успе, решиће мистерију која заокупља светску пажњу од њеног нестанка.

Мисија ће трајати 26 дана, укључујући 10 дана потраге и 16 дана путовања од Хонолулуа до коралног острва.

Чланови експедиције путоваће бродом Универзитета Хаваја за океанографско истраживање.

Гилеспијева група ће, поред осталог, користити возило робота које изгледа као торпедо и служи за претрагу терена на дну океана, као и друго возило на даљинско управљање које ће снимати фотографије.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(среда, 25. јул 2012, 00:03) - NIJE BITNO [нерегистровани]

Imala je sanse,

Ako bi sletela na ravno ostrvo odmah bi umrla, a ako bi gletela na greben imala bi sanse da prezivi!!! :OOO

(уторак, 24. јул 2012, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

Mozart itd

molim Maki [нерегистрованa) da nam kaže ko su ti itd, u koje bi trbalo uložiti a za koje je ona čula

(уторак, 24. јул 2012, 17:18) - Egon [нерегистровани]

primedba na cinične komentare

Amelija Erhart je istorijska ličnost i moje mišljenje je da zaslužuje svaki trud da joj se uđe u trag,ako je zaista misteriozno nestala u vodama Pacifika.Ciničan ton,kojim se komentariše namera amerikanaca da pokrenu istraživačku misiju je smešan i jadan.Da je kojim slučajem Srpski sportski avion nestao negde u Pacifiku sa pilotom,koji je već za života postao legenda,normalno bi bilo da bi Srpski narod bio zainteresovan da sazna okolnosti tragičnog stradanja nacionalnog heroja.

(уторак, 24. јул 2012, 17:09) - jovana [нерегистровани]

evo zasto.

Titanik traze zato sto nijedan brod nije tako potonuo i nije nikad umrlo toliko ljudi. Ameliju Erhart traze zato sto je cudno sto je tek tako nestala. Izvinite gospodjice romanticna ali nemojte biti tako romanticni vec ako zelite bolje odgovore malo vise budite naucnik.

(уторак, 24. јул 2012, 16:51) - ganga [нерегистровани]

svaka cast...

Nasao si gde ces da pises o tome...

(уторак, 24. јул 2012, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

Hoce li mozda biti repriza ?

???

(уторак, 24. јул 2012, 15:57) - una [нерегистровани]

nasa

da li je ona bila slavna i kako je nestala nemogu nikako da saynam citam, sve knjige

(уторак, 24. јул 2012, 15:37) - mallmann [нерегистровани]

smiješno

..cime se vi ljudi zamarate?! I kakve veze ima U.S. vlada i ova expedicija ili projekat sa vašom/našom nezaposlenoscu??? Zena je jednostavno postala Istorija :) !!! gladni ce uvijek biti gladni! a bogati ce biti jos bogatiji zahvaljujuci gladnima!!!

(уторак, 24. јул 2012, 15:06) - Igor [нерегистровани]

Zato što su ameri...

Zato što su ameri. Oni fabrikuju i štanciju svoju istoriju i namecu je celom svetu preko filmova, serija i muzike. Mukice, nije njima lako. Nikako da prebole što nikada nisu imali renesansu, barok etc. pa pošto poto pokušavaju da sebi daju neki značaj i malo malo pa izvlače neke pisce iz naftalina koje, ne samo za života, već i dobrih 50-ak godina nakon smrti niko nije šljivio (Herman Melvil i Mobi Dik) pa se predstavljaju kao tobože ne pripadnici već i nosioci svetske kulturne baštine.

(уторак, 24. јул 2012, 14:36) - Gaara [нерегистровани]

smorovi

@maki @upitavalac
sreća, pa svet ne funkcioniše po principima koje vi kapirate kao ispravne. da jeste, verovatno bi smo svi sedeli namrgođeni kod kuće i po internetu blatili ljude koji imaju bilo kakva interesovanja ili hobije.