Читај ми!

Калијум за одлично здравље

Минерал без којег нису могући бројни метаболички процеси у организму, укључујући правилно функционисање мозга, срца и мишића, налази се у бананама, кромпиру и другом укусном воћу и поврћу. Висок притисак, мождани удар и ослабљени рефлекси само су неке од последица недостатка калијума, указују стручњаци.

Трећи минерал по заступљености у људском телу – калијум, синоним је за добро здравље. Према тврдњама нутрициониста, реч је о елементу који утиче на одржавање високог нивоа здравственог благостања, али и ведрог животног стила.

Не постоји ниједан разлог који би оправдао занемаривање калијума у свакодневној исхрани. Напротив!

Не само што делује као електролит, тај минерал је неопходан и за очување срца, мозга, бубрега, мишићних ткива и других важних органа људског тела.

Калијум-хлорид је најчешћи облик у којем тај елемент доспева у тело, а у спрези са натријумом обавља низ кључних задатака у организму.

Само неке од заштитних улога калијума огледају се у смањењу ризика од можданог удара, повишеног крвног притиска, анксиозности, ублажавању последица стреса, неизбежан је део нормалног функционисања метаболизма, одржавања баланса воде, електролита.

Услед недостатка тог елемента могу се јавити бројни здравствени проблеми почев од безазленијих као што су умор и слабост мишића, али и опаснијих попут изостанка рефлексне реакције, убрзаног рада и лупања срца, анемије, јаке главобоље.

Дуготрајан недовољан унос калијума доводи до хипертензије, бола у абдоминалном делу, отицања жлезда па и дијабетеса.

Препоручена дневна доза за одрасле особе је до 4.600 милиграма, док десетогодишња деца не би смела да уносе више од 2.000 милиграма.

Како бисмо организам снабдели довољним количинама калијума, дијетолози указују да је довољно да једемо јужно воће, зелениш и махунасто поврће.

Један од најбогатијих извора тог важног минерала је банана, али не би требало занемарити ни бундеву, ароматичан свеже цеђен сок од поморанџи, киви, кајсије, крушке, укусан кромпир, интегрални пиринач, парадајз, броколи, соју, ни пашканат, бадем и друго коштуњаво воће, а лосос, млеко и мекана пилетина ту су да омогуће разноврсност намирница које садрже калијум.

Међу значајним улогама калијума јесте и регулација преноса нервних импулса кроз организам, што даље омогућава нормалан рад мишића. Последице хипокалемије, недостатка калијума у крви, могу бити и грчеви већих мишића. 

Такође, правилан раст и развој мишићног ткива готово су немогући без одређене количине тог важног минерала.

Једна од најважнијих улога коју калијум у организму има – ипак се тиче функционисања мозга. Недостатак тог минерала може указати на ризик од можданог удара.

Додатак исхрани у виду праха калијумове соли може се користити искључиво на препоруку стручног лица јер важан баланс између калијума и натријума (такозвана калијум-натријумова пумпа), то јест њихових једињења, мора остати у предвиђеним границама.

Управо због тога стручњаци препоручју балансирану исхрану у којој су свакодневно заступљене намирнице богате тим минералом, а уколико налази на редовним систематским прегледима покажу недостатак – лекар ће одлучити да ли је неопходна дијета, неки лек или додатак исхрани. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. јун 2018, 14:45) - dobrivoje [нерегистровани]

sta se mora mora se a i moze se

Ne brini imamo jabuka i sljiva!

(недеља, 03. дец 2017, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Japanska Jabuka ili Kaki,,.

Ovo voce spada u one namirnice koje poseduju najvise kalijuma.

(недеља, 19. дец 2010, 03:31) - anonymous [нерегистровани]

морава

Јел увозник банана наручио овај напис?