Корак ближи обнављању кичмене мождине

Манипулацијом ензима који утиче на раст ћелија, амерички истраживачи су успешно регенерисали оштећене нервне ћелије кичмене мождине код мишева. Следећи корак биће примена ових резултата ради проналажења терапије у лечењу људи с повређеном кичменом мождином.

Амерички научници успели су да, први пут, у знатној мери обнове оштећене нервне ћелије у кичменој мождини, која контролишу телесне функције.

Манипулацијом једног ензима који утиче на раст ћелија, истраживачи су успешно регенерисали оштећене нервне ћелије кичмене мождине код мишева, наводи се у чланку објављеном у научном часопису „Нејчр неуросајанс" (Nature Neuroscience).

Ово истраживање користило је искуства у обнављању оптичког нерва да би се повратио вид.

Стручњаци наводе да ће следећи корак бити примена ових резултата ради проналажења терапије у лечењу људи с повређеном кичменом мождином.

Нервна влакна настављају да расту након рођења, али се са годинама ова способност губи тако да се у случају повреде или болести кичмене мождине те ћелије (аксони) не могу више обновити.

Током истраживања, научници су покушали да реактивирају раст нервних ћелија тако што су "неутрализовали" ген назван PTEN који у нормалним околностима спречава регенерацију нерава.

Тим истраживача са Медицинског факултета на Харваду и Калифорнијског универзитета у Ирвину успели су да остваре знатан раст нервних влакана у кичменим мождинама код неколико животиња.

Тренутно тестирају своје налазе како би установили да ли се помоћу ове технике могу повратити телесне функције и код људи након повреде кичмене мождине.

„Досад је било немогуће постићи тако знатан обим регенерације нервних ћелија", истакао је аутор студије, професор Освалд Стјуарт, преноси Би-Би-Си.

„Парализа и губитак телесних функције након повреде кичмене мождине сматрали су се иреверзибилним, али је наше откриће указало на пут ка потенцијалној терапији којом би се реактивирала регенерација нервних ћелија након повреде кичмене мождине код људи", објаснио је професор Стјуарт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво