Читај ми!

Бели слез, боквица, росуља чувају дисајне путеве и умирују кашаљ

Кашаљ, бронхитис, упални процеси дисајних органа, астма, само су нека од стања у којима биљке могу бити од помоћи. Које су то биљке и како се употребљавају, откривамо у нашој редовној рубрици уторком Тајна биља.

Биљке које традиционална медицина користи за лечење дисајних органа могу се поделити у неколико група.

„Биљке које делују на наше дисајне органе делују тако што ублажавају кашаљ који се често повезује са великим бројем дисајних обољења. Биљке које смирују тај суви кашаљ у себи садрже слуз. Једна од њих је бели слаз", рекао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Истиче да су у тој групи и црни слез, ланено семе... Те биљке користимо када желимо да смиримо суви надражајни кашаљ.

„Биљке које садрже етерична уља су друга група биљака које делују на респираторни тракт и међу њима су мајчина душица, тимијан, милодух, коморач, анис. То су биљке које дезинфикују наше дисајне органе, смањују упалне процесе и подстичу искашљавање. Ту су и бршљан и јагорчевина", рекао је травар.

Напомиње да се за искашљавање користи и исландски лишај, који садржи горке и антисептичне материје. Подбел је, такође, корисна биљка. Најбољи је против бронхитиса и астме. Опрезно са њим јер има супстанце које могу да оштете јетру.

„Боквица је шумски фластер, ставља се на ране, претходно је потребно опрати је. Препоручује се код респираторних инфекција. Комбинује се са листом црне боквице", рекао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.  

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво