Читај ми!

Најсавременији ултразвук у Клиничком центру помаже у бољем лечењу штитасте жлезде

Процењује се да свака друга особа у свету има чвор на штитној жлезди. Најчешће су бенигни, али око два и по одсто свих чворова је малигно. Могу да се јаве и код деце и код одраслих. Да би се дијагноза поставила што пре, важни су и најновији апарати. Такав један је стигао у Клинички центар Србије.

„Око 50 одсто људи има чвор на штитастој жлезди, али нам је важно да одаберемо оне којима треба даља интервенција. Чворови сами по себи нису болест, већ стање. Само је код малог броја особа – два и по одсто нешто озбиљно. Да бисмо то утврдили потребна нам је адекватна технологија“, каже ендокринолог, професор Милош Жарковић.

Клинички центар Србије је, објашњава, добио најсавременији ултразвук који уз помоћ вештачке интелигенције обележи промену и класификује је, а онда је на лекарима да закључе о чему се тачно ради.

Помоћу њега може да се утврди тврдоћа и прокрвљеност чвора, а постоји могућност да се уради и контрастни ултразвук што умногоме побољшава дијагностику.

Нови апарат стигао је пре месец дана, а већ је њиме прегледано више од 100 пацијената.

Професор Жарковић објашњава да је лекарима циљ да што мање пацијената буде оперисано у чему им помаже боља дијагностика.

„Уз прецизну дијагностику и процедуре, попут аблације и других, пацијент дође ујутру и захват траје неколико минута након чега излази из болнице. Административни део посла ће вам одузети више времена него сам медицински део. Нема лечења, нема ожиљка, компликације су минималне“, истиче Жарковић.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво