Читај ми!

Српски научници од отпада праве лек

Звучи невероватно да од отпада може да настане лек. Управо на томе раде научници из Београда и Крагујевца. Циљ је да производњу медикамената учине економичнијом и направе пет лекова за инфективне болести и туморе.

Све почиње на депонији. У оквиру пројекта "BioECOLogics", који финансира републички Фонд за науку, истраживачи из Београда узимају узорке, обрађују их и користе као храну за бактерије. Оне праве биомолекуле, кључне у прозводњи лекова.

„Биомолекули који настају из микоорганизама, односно из бактерија, процесима ферментације долазе у Крагујевац где ми вршимо њихову модификацију“, рекла је доц. др Виолета Марковић са Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

„Циљ јесте да уведемо јон метала у те биомолекуле и да на тај начин побољшамо њихову активност, било антимикробну или антитуморску“, додала је проф. др Биљана Глишић са истог факултета. 

Потом се биомолекули враћају у Београд, где би у наредне две године требало да настане пет једињења за будуће лекове.

„То значи да су то антибиотици, три антибиотика и два једињења која могу да се примењују за лечење различитих тумора“, објаснила је др Јасмина Никодиновић Рунић са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду.

Важност пројекта је и у уштеди. Само грам биомолекула, од ког се производе лекови, кошта 15.000 евра. Цена новог, добијеног из отпада, може бити и до 10 пута нижа.

„Поред тога, ми ћемо се трудити да развијемо процедуре које ће водити ка смањењу стварања отпадног материјала и на тај начин такође утицати на очување животне средине“, додала је др Марковић.

Пут од депоније до апотеке је дуг. Те лекове, кад буду направљени, очекују претклиничка и клиничка испитивања. Уколико задовоље све услове, и мисија научника биће испуњена.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво