Читај ми!

Четворке које су одушевиле Србију у „РТС Ординацији“

Осам месеци након ризичног порођаја који се завршио доласком четири девојчице на свет, о својим свакодневним изазовима да бебама и старијој девојчици пруже адекватну пажњу, за „РТС Ординацију“, говорили су Марија и Ђорђе Гаћеша, поносни родитељи пет девојчица.

Када су се одлучили да прошире породицу, и да њихова старија ћерка Искра добије брата или сестру, Марија и Ђорђе Гаћеша нису могли ни да претпоставе да ће њихова породица постати богатија за четири бебе.

„С обзиром на то да имам здравствени проблем, решила сам да се обратим лекару, који је предложио да би било најбоље да се уради инсеминација. Инсеминацијом је потпомогнуто да останем у другом стању, али спада у природне методе. То је у ствари само обрађена семена течност мушкарца и враћена у јајоводе“, каже мама Марија и додаје да су се за поступак инсеминације одлучили и због тога што нису желели да разлика између прве ћерке и другог детета буде велика. 

„Видиш ли ти ово тата, честитам четворке!“

„Кад смо отишли на први ултразвук, Марија је легла, докторица је кренула да ради ултразвук. Честитам мама, ту је једна беба, е, честитам још једном, биће близанци“, каже тата Ђорђе и додаје да су тек на трећем ултразвуку сазнали да Марија носи четири бебе.

„Трудноћу сам прво почела да водим у Вишеградској где ми је и рађен поступак инсеминације, ту су ми предлагали редукцију плодова и абортус због броја беба. Ни у једном тренутку нисам могла да се одлучим за абортус јер је жељена трудноћа, не би имало смисла ни пред Богом, а не би ни моја савест била мирна“, истиче мајка Марија Гаћеша.

„Била сам спремана да све четири буду мртворођене, то је један од највећих ризика. Од последица које могу да настану у трудноћи, проблема и компликација, најстрашније би било за једну мајку да јој деца буду мртворођена. Била сам спремна на то, али нисам била спремна на абортус“, присећа се мама Марија.

Да бебе стигну кући чекали су двадесет девет и сто четрдесет један дан. 

„Ирис, Инда и Ирина су имале по килограм на рођењу и по 35 сантиметара, Ина је имала 790 грама и 33 сантиметра. Борба је била дуга и тешка до самог краја. Ирини су приписали тешку дијагнозу, Ина је рођена са незрелим цревима, Ирис и Инда су имале крварење на мозгу првог и другог степена. Ни у једном тренутку не могу да кажем да смо били мирни, да кажем да ћемо позвати да ће рећи – Данас је све у реду. Увек је имало нешто да нам се саопшти. Одласци два пута недељно да их видимо, скоро месец и по дана је прошло откако смо их први пут додирнули“, сећа се мама Марија шта је у том периоду за њих било најтеже.
  
Како мама Марија каже, једна од девојчица је рођена са тешком дијагнозом која са собом носи проблеме са моториком, концетрацијом, али и могућношћу за настанак церебралне парализе. Тачно здравствено стање девојчице неће моћи да знају до њене треће године, а да за сада ултразвучни преглед показује да су цисте на мозгу девојчице попуцале.

„Она (Ирина) је најнапреднија, али смо се са њом и највише трудили. Физиотерапеут процењује да нам је она у најбољем стању од њих четири. Трудимо се да радимо са свима, али нам је она због те дијагнозе на првом месту“, објашњава мама Марија и истиче да се трудила да задржи све то за себе, да остане храбра мама.

Бебе зачете на Свету Петку, а рођене на Велики петак 

Да није било лако остати јак све време док је борба за животе њихових беба трајала, мама Марија каже да је знала да не сме бити узнемирена, најважније јој је било да има довољно млека које ће однети на Институт за неонатологију.

„Људи који ме познају кажу да ми је измузање постало опсесија јер сам строго водила рачуна да то буде на три сата. Знала сам да ако ја будем узнемирена и ако се ја будем нервирала око свега, млека ће бити све мање. И онда сам тако покушавала себе да смирујем да останем храбра и мирна како би млека било што више за њих“, објашњава Марија.
  
Посебно охрабрење и снагу да буде јака и настави даље, каже да је нашла у молитви, као и да су јој одласци у манастир Тумане помогли да пронађе мир и спокој у себи.
  
„И дан-данас нема ситуације да не кажем хвала Светом Зосиму и Светом Јакову јер мислим да су нам они помогли, да су заправо они њихови заштитници, без обзира што су рођене на Велики петак, зачете на Свету Петку. Што им је прави термин када су требале да буду рођене на Огњену Марију, а дошле су кући на Благу Марију и на Петровдан. Све су били празници, мени то даје снагу, то је дар од Бога и знам да сам урадила праву ствар“, поносно каже мајка Марија Гаћеша у својој исповести за РТС ординацију

Породица Гашећа планира још двоје деце, а жеља им је да добију близнаце дечаке.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво