Читај ми!

Први пут у Србији - матичне ћелије као лек

На Првој хируршкој клиници,први пут у Србији, урађена је оперативна процедура у којој су коришћене матичне ћелије као лек. Примењене су код пацијената са Кроновом болешћу. Тиме је Србија постала прва земља у региону Западног Балкана, која је ту иновативну терапију обезбедила групи болесника.

Од Мадрида до Прве хируршке клинике, лек је стигао авионом. Сваки корак је био испланиран, јер је рок трајања лека до 72 сата. Добила су га три пацијента.

„Мало земаља у Европи примењује ову методу, ми смо се прикључили њима. Две године је било припрема, a оно што је најбитније да ти болесници имају неког ефекта, побољшања после апликације матичних ћелија.Сваком болеснику који је селектиран убризгава се у простор поред фистуле око 120 милиона матичних ћелија", истакао је проф. др Велимир Марковић, директор Прве хируршке клинике, УКЦС.

Саветују се одређеним пацијентима са Кроновом болешћу.

„Кронова болест хронично доживотно обољење има сијасет испољавања,али су ово случајеви најтежих форми са перианалним фистулама. Терапија матичним ћелијама која омогућава да се тај канал који је резистентан на биолошку терапију, на било који раније вид примењене терапије практично затвори. Оне се населе у том каналу, размноже се и дође до затварања, нормализације аналног региона и престанка тегоба",рекао је доц. др Срђан Марковић, гастроентеролог, КБЦ "Звездара".

Процењује се да у свету са запаљенским болестима црева Кроновом болешћу и улцерозним колитисом, живи око 10 милиона људи, а у Србији више од 10 хиљада.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво