Читај ми!

Паприка, цитруси, кисели купус – прва линија одбране од вируса

Јесен је период када се посебно припремамо за борбу против вируса. Иако је скоро немогуће да их сасвим избегнемо, требало би да урадимо све што можемо како бисмо сачували своје здравље, најпре избалансираном исхраном.

Чаробни штапић за јак имунитет не постоји – али постоји храна која ће га ојачати и омогућити му да се суочи са вирусима и победи их. Витамин Це у намирницима као што су паприка, броколи, цитруси – у овом периоду прва је линија одбране.

„Популарна намирница за наредне дане је кисели купус. Хоћу да напоменем да кисели купус осим што има значајну количину Це-витамина, чак више него лимун, има и доста ацидофилних бактерија које такође утичу на наш имуни систем. Све што у себи садржи Це-витамин уколико је термички обрађено делимично губи тај витамин па је важно да се те намирнице – уносе свеже“, наглашава Ана Бандука Тодоровић, нутриционисткиња.

Стручњаци кажу да смо у дефициту са Де-витамином којег највише има у морској риби или у млечним производима. Додатно оружје у борби против вируса су и биљна уља – попут сунцокретовог, ланеног, бундевиног, као и храна од целог жита. У исхрану убаците зачине, и кувану храну.

„Пилећа или јунећа супа, домаћа са додатком рена. Тањир пун разног поврћа који има прелив од маслиновог уља и парче рибе. Избацити све пекарске производе, пржену и поховану храну, превише шећера и превише масну, презасићену храну“, саветује нутриционисткиња.

Када нам се чини да разноврсна исхрана није довољна, прибегавамо суплементима. Стручњаци кажу да не претерујемо. Оним особама које не успевају да адекватном исхраном унесу довољне количине витамина, препоручују се суплементи, и то уз надзор лекара.

„Врло често људи мисле да треба да манипулишу својим имунским одговором, да га појачавају, или да нешто ураде да би их он боље штитио. Не, имунски одговор по правилу довољно добро штити. Оно што треба ускладити то је смањење ризичних понашања“, наглашава др Душан Попадић, имунолог.

Добар имунитет је, пре свега, резултат правилне исхране, одмора и свакодневних физичких активности.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво