Читај ми!

Карцином дојке - редовни прегледи су неопходни

Октобар је месец борбе против рака дојке па је важно отићи на редовну контролу. Током живота свака осма од дванаест жена има ризик да оболи од карцинома дојке.

Сваке године у Србији око 4.600 жена оболи, а 1.600 умре од рака дојке. Ово су подаци од пре пандемије коронавируса.

Да ли се нешто променило и какви су нови подаци испричала је доц. Др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Батут" напоменувши да још увек постоји потреба за редовним прегледима који се обављају једном у две године за здраве жене путем мамографије.

„Према подацима регистра за рак на првом месту је рак дојке када су у питању жене. Октобар месец је подсетник да се оде на мамографски преглед у октобру месецу који је месец борбе против рака дојке", истакла је Јовановићева.

Истиче да се организовани програм стриминга спроводи према правилнику једном у две године до педесете године живота жене. Он се базира на примарној здравственој заштити у Домовима здравља који имају отворена врата за преглед жена у овој популационој групи.

„У наредном периоду биће уведене и неке од нових метода да се болест открије у раној фази, јер тада се у 90 одсто случајева спречава компликација", рекла једоц. др Весна Јовановић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво