Читај ми!

Битка за зубе губи се у детињству зато четкице у руке, уоброчите децу и водите их код зубара

Резултати последњих истраживања показују да све здраве зубе нема ни 40 одсто деце. Са одрастањем каријес је све присутнији, а стање отежава и то што трећина становника Србије зубе пере једном или ниједном дневно, као и то што су школске стоматолошке амбуланте скоро нестале. Ипак, није све тако црно – има спаса чак и када се зуб избије, поручују стручњаци.

Пре него што је усвојен Закон о здравственој заштити 2005. године стоматолошка амбуланта постојала је у скоро свакој школи у Београду. У међувремену многи стоматолози отишли су или у пензију или у приватни сектор.

Смањено је и запошљавање у домовима здравља, па је због недостатка стоматолога затворена већина школских амбуланти.

Резултати истраживања показују да је ситуација доста лоша - мање од 40 одсто малишана има све зубе здраве, а само 16,5 одсто становника наше земље старијих од 25 година има све своје зубе.

Професор доктор Дејан Марковић истиче да је много боље да се стоматолог нађе близу, да буде деци на услузи, па макар и неколико дана недељно.

„Неки су се снашли па је исти стоматолог два дана у једној школи, два дана у другој, па га деца познају, то буде неко коме могу да се обрате да савладају страх“, објашњава др Марковић.

Према његовим речима, разлог за тако велики број деце са поквареним зубима треба тражити у томе што се битка губи на самом почетку.

„Две-три године се изгубе јер не обраћамо много пажње на зубе. Води се рачуна о томе да беба расте“, наводи професор Марковић и додаје да је резултат каријес раног детињства, то јест онај који настаје од прве до треће године.

Многа деца, и то не само она која користе флашицу, стално нешто једу, грицкају.

„Децу би требало уоброчити, не само због гојазности него и због зуба јер фактори ризика су исти, имали бисмо далеко боље здравље уста и зуба“, нагласио је др Марковић.

Треће обољење зуба по учесталости су повреде и свако пето дете и свака четврта одрасла особа има неку повреду зуба.

„Најважније је одмах се јавити стоматологу након повреде зуба. Уколико се избије сталан зуб потребно га је опрати под текућом водом и вратити у алвеолу и треба да се загризе марамица или кесица чаја. На тај начин се спасава зуб 99 посто“, објашњава др Марковић.

Култ лепоте није заобишао ни зубе. Трендови налажу да осмех буде савршен.

„Ако бисмо гледали са аспекта здравља то није потребно, са психичког и емоционалног можда јесте. Нема нијенде медицинске процедуре која нешто не оштећује. Најважније је да зуби буду и остану здрави“, нагласио је др Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи