Читај ми!

Дермоскопски преглед коже је безболан и бесплатан, а може вам спасити живот

У Србији сваке године око 650 људи добије меланом, најсмртноносији рак коже. Како би се том, али и другим карциномима коже стало на пут, важно је да идемо на редовне превентивне прегледе коже.

Бесплатни прегледи коже организовани су у просторијама Удружења новинара Србије од 12 до 15 часова. Како наводи проф. др Даница Тиодоровић, национална координаторка кампање „Еуромеланома“ због специфичности посла и већој изложености ултраљубичастој радијацији, новинара и медијских радника, после Београда, планирани су прегледи у Нишу, а затим и у Новом Саду.

„Знамо да је најзначајнија рана дијагностика, зато што раном дијагностиком обичном хируршком ексцизијом, која траје 10 до 15 минута се завршава терапија, и никаква даља дијагностика, претраге и онколошка терапија није потребна. Самим тим, један људски живот је апсолутно спасен“, наглашава професорка Тиодоровић.

Последње две године изузетно активно се спроводи кампања „Еуромеланома“. Акција је од ове године усмерена на угрожену популацију која је изложена већем УВ зрачењу, посебно сеоско становништво. Обављени су превентивни прегледи на сеоским газдинствима надомак Сремске Митровице, Пирота, Златибора и Грачаници.

„Укупно је само ове године прегледано преко три хиљаде пацијената и дијагностиковали око 30 процената промена које су морале да буду хируршки отклоњене", наводи др Даница Тиодоровић.

Самопреглед

Пошто сами најбоље познајемо своју кожу, знамо које младеже имамо и где се налазе. самопреглед читаве коже, укључујући и прегибне површине, главу, дланове и табане, јесте неопходан једанпут месечно, наглашава професорка Тиодоровић.

Уколико се примети било каква промена нијансе, димензија или се појави нова промена интензивније пигментована, обавезно отићи на дермоскопски преглед код дерматолога. 

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи