Читај ми!

Да мршавите док пуцате од здравља решење је патлиџан

Патлиџан је нискокалорична храна богата влакнима и хранљивим материјама и због тога има много потенцијалних здравствених користи. Од смањења ризика од срчаних обољења, до помоћи у контроли шећера у крви и мршављења, плавољубичасти плодови једноставан су а укусан део уравнотежене исхране, поручују нутриционисти.

Користе се у многим јелима широм света. Иако их сврставамо у поврће јер служе за припрему сланих јела, плавољубичасти плодови су технички воће, јер садрже семе и расту на биљкама које цветају.

Разликују се по величини и боји. Тамнољубичаста кожа је најчешћа, али патлиџан може бити и црвене, зелене или чак црне боје.

Рецептима доносе јединствену текстуру и благ укус, али уколико је на трпези редовно и низ потенцијалних здравствених користи.

Ови плодови обилују хранљивим материјама. На подугачком списку налази се лепа количина витамина, али и минерала и влакана у не превише калорија.

Једна шоља (око 80 грама) сировог патлиџана садржи 20 калорија, пет грама угљених хидрата, три грама влакана, један грам протеина. Ту су и манган, фолна киселина, калијум, витамини К и Ц, као и мале количине ниацина, магнезијума и бакра.

Патлиџан се може похвалити и високим садржајем антиоксидантних материја. Антиоксиданси су супстанце које помажу у заштити тела од оштећења изазваних штетним слободним радикалима.

Студије су показале да антиоксиданси могу да помогну у превенцији многих врста хроничних болести, као што су болести срца и рак.

Живописну боју патлиџан дугује антоцијанинима, врсти пигмента са антиоксидативним својствима. Међу најкориснијим антоцијанинима које ово поврће садржи је насунин.

Укључивање патлиџана у исхрану може допринети и стабилизацији новоа шећера у крви. То је резултат високог садржаја влакана, која кроз пробавни систем пролазе скоро нетакнута и на тај начин успоравају налет шећера и скок инсулина.

Због високог садржаја влакана уз мало калорија, као и осећај ситости који даје, патлиџан је добар савезник у борби против вишка килограма. Осим тога, често се користи као нискокалорична замена за вишекалоричне састојке у рецептима.

Патлиџан је невероватно прилагодљив и лако се може уврстити у исхрану. Може се пећи у рерни, гриловати, пржити или динстати уз мало маслиновог уља и зачина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво