Читај ми!

Како да разликујемо алергију од респираторних инфекција?

Последњих дана лекарске ординације пуне су оних који се жале на кијање, цурење носа, свраб у очима... Неретко помислимо на алергију, међутим шта уколико то није? Која стања у пулмологију не смеју да чекају, о томе али и последицама ковид инфекције за РТС је говорио директор Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије др Михаило Стјепановић.

„Сваки дан у амбулантама прегледамо између 200 и 250 пацијената, од чега се између 20 и 30 хоспитализује. Најчешће су то онколошки болесници, али су чести и случајеви погоршања астме и хронично опструктивне болести плућа, упале плућа, а ту је и сезона алергија“, каже Стјепановић.

Највећи број оболелих су пушачи и особе средње и старије животне доби.

Стјепановић наводи и да је често тешко разликовати симптоме алергијских реакције од вирусних инфекција.

„Црвенило и свраб очију и повећано лучење секрета су заједнички симптоми, али након обављених основних лабораторијских анализа знамо да ли је у питању инфекција, а онда и додатне процедуре, снимања и узимање брисева“, објашњава директор Клинике за пулмологију КЦС.

Стање са ковидом лакше него прошле године

Што се ковид инфекције тиче, Клиника за пулмологију није у ковид режиму, али пулмолози са клинике активно учествују у болници у Батајници.

„У односу на прошлу годину када је владала делта варијанта ковида имамо мање пацијената. Тада је долазило до чешћих упала плућа и тежих клиничких форми које су захтевале оксигену терапију и друге видове инвазивне и неинвазивне механичке вентилације. Од омикрон соја, инфекције су најчешће у горњим деловима респираторног тракта тако да су упале плућа ређе", наводи Стјепановић.

И поред тога, пацијенти кажу да и после прележаног ковида осећају малаксалост и да им треба по неколико недеља да се потпуно опораве.

Директор Клинике за пулмологију КЦС такође је у Дневнику говорио о закључцима са скупа пулмолога у Барселони и новим напредним и револуционарним типовима лечења болести плућа.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво