Читај ми!

Од костију и коже до штитне жлезде – лековитост мора

Повољан утицај морске климе на здравље одавно је познат. Морски ветар, сунце, ароматично растиње, етерична уља и минерали су разлози због којих боравак на мору позитивно утиче на наше здравље, посебно код деце.

Снежана Рсовац, педијатар пулмолог и начелница интензивне неге Универзитетске клинике у Тиршовој, каже да децу млађу од шест месеци не би требало излагати сунцу, али за старију децу то итекако може бити добро.

„Незаобилазна тема код излагања сунцу је стварање витамина Д. Он је уједно и хормон који пружа велике добробити организму, јача телесно имунолошко стање и веома је значајан за кости и кожу“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Што се тиче морске воде, бројне научне студије утврдиле су позитиван утицај морске воде на организам.

„Морски ваздух је препун аеросоли са много негативних јона који су антиоксиданти, спречавају инфламаторне процесе. Састав морске воде је сличан нашој крви и има пуно олиго елемената, који су јако значајни да би ензими могли да обављају своју функцију“, објашњава Рсовчева.

Због тога морска вода, како каже, „модулира" имунитет и помаже да превагну добри одговори нашег имунолошког система, посебно антиинфламаторни који поспешују борбу против вируса и бактерија.

Присуство јода у морској води такође је веома значајно.

„Јод је неизоставни елемент који се комбинује и инкорпорира у хормоне штитне жлезде који су јако битни и они су на неки начин регулатори нашег организма. Боравак на мору се посебно благотворним показао код људи који имају проблема са нормалним фунционисањем штитне жлезде“, наводи начелница интензивне неге Дечје клинике у Тиршовој.

Увек на опрезу

Сунце има бројне позитивне ефекте, као што је лучење витамина Д, али и код излагања сунчевим зрацима треба бити умерен.

Децу, посебно ону мању, не треба излагати јаком сунцу и најбоље би било напољу буду у јутарњим и вечерњим сатима када је зрачење најмање.

„Велике научне студије показале су да људи у просеку имају мањак витамина Д и да би његов ниво требало да буде значајно већи. Постоје препарати и суплементи којима се може надоместити недостатак, а СЗО и многа друга здравствена удружења дају препоруке колике би требало да буду дневне дозе витамина Д за општу популацију“, истиче Снежана Рсовац.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво