Читај ми!

Половина становника Србије не једе воће сваког дана, кажу истраживања

Лекари саветују да се исхрана прилагоди у врелим данима, као и да уносимо довољне количине воде и једемо воће. Зашто нам се често воће не налази на дневном менију и колико је оно здраво и важно - нарочито за развој деце?

Слаби су Срби љубитељи воћа, бар ако је судити по истраживању Еуростата. Готово половина становника Србије не једе воће и поврће сваког дана. Подаци изненађују и нутриционисте који подсећају на значај воћа нарочито за најмлађе.

„Воће у свом саставу има значајну количину воде те стога хидрира наш организам што је врло значајно на овако високим температурама. Осим хидратације, воће има те познате андиоксидансе, витамине А, Ц и Е, који утичу против УВ зрачења, те с тога треба свакодневно да конзумирамо воће као што су кајсија, нектарина, изузетан значај треба придодати боровницама, малинама, купинама, шљивама“, наглашава Ана Бандука Тодоровић, нутрициониста – специјалиста јавног здравља.

Ипак, продавци кажу да се лети сво сезонско воће солидно продаје, али увек може боље. Тек сваки седми становник једе две порције воћа дневно.

„Оно што и даље важи као неко уврежено мишљење је да је јабука најздравија због свог нутритивног састава у погледу свега и приступачна у економском смислу, а доступна током целе године. Због високе концентрације шећера треба умерити конзумацију лубенице која је сада актуелна, исто се односи на црно и бело грожђе као и на суво воће, јер током сушења се додају додатне концентрације шећера“, напомиње нутриционисткиња.

Без слаткиша, кафе и цигарета многи не могу да замисле дан. Уз вишак тежине и мањак физичке активности, здравствени картон Срба није за похвалу. Зато за почетак не би било лоше да пице, пљескавице и гирцкалице замени макар једна порција воћа.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво