Читај ми!

Чувајте гласне жице и грло јер - добар глас далеко се чује

Гласне жице и грло треба чувати и редовно контролисати, посебно када болови и промуклост дуже трају. Стручњаци саветују превентиву кроз одржавање исправне вокалне хигијене.

„И током зиме и током лета расхлађивање може утицати на непосредан начин тако што нос, усна дупља и синуси могу да буду иритирани, и да доведу до секреције из носа, или активатор гласа, односно плућа - кашаљ може утицати на глас", рекла је проф. др Сања Крејовић, специјалиста оториноларингологије и супспецијалиста фонијатрије на Клиници за ОРЛ КЦС.

„Када промуклост траје дуже од три недеље, захтева посебну пажњу и преглед оториноларинголога, а кад су вокални професионалци у питању - преглед фонијатра", додала је професорка.

Клинични центар Србије ускоро добија нови савремени апарат за преглед гласних жица. Тако ће бити побољшан квалитет и дијагностике и лечења.

До губитка гласа, како каже др Крејовић, може да дође услед бројних фактора међу којима су, поред стреса - злоупотреба гласа, акутне респираторне инфекције...

Проф. Крејовић наводи и да је повећан број млађих онколошких болесника који су углавном, додаје - пушачи. Некада и рефлуксна болест може бити узрок карцинома и других промена на гласницама.

Говорећи о ХП вирусима, наводи да имунизација против ове групе вируса и те како пожељна и битна.

„Бенигне промене су уобичајене, као што су чворићи, нодули, разне промене, а чим промуклост дуже траје треба се обратити нама, а када су вокални професионалци у питању контроле су неопходне од првих дана каријере па даље", истакла је проф. др Крејовић.

Од дијагностике је битан ендоскопски преглед јер може да открије карцином у почетном стадијуму, тако да ће евентуална операција бити минималног обима, а и успешнија.

Докторка Крејовић саветује вокалну хигијену, која подразумева одржавање здраве слузнице носа и усне дупље, препарати прополиса, органског меда и испирање носа растворима морске воде, јер, како тврди - превенција је најбоља терапија, а добар глас далеко се чује.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво