Читај ми!

Доктор Радосављевић: Вест о новом леку против рака одјекнула је и у стручним круговима

За већину људи и даље је најишчекиванија вест да је коначно пронађен лек за рак. Колико смо близу тога, шта показују најновија истраживања, говори доктор Даворин Радосављевић, руководилац Kлинике за медикалну онкологију, Института за онкологију и радиологију Србије.

Вест да је захваљујући новом леку 12 оболелих од рака дебелог црева потпуно излечено, како наводи др Даворин Радосављевић, одјекнула је и у стручним круговима.

„Ради се о једној врло уској популацији пацијената који имају генску промену и они чине само мали проценат оболелих од рака дебелог црева, а познато је да они добро реагују на имунотерапију. Оно што је најзначајније у овом раду је то што је код свих 12 пацијената, а реч је по правилу о млађим пацијентима, дошло до потпуне ремисије“, наглашава др Даворин Радосављевић.

Како додаје, онкологија је навикла да гута много лоших вести, не само код појединачних пацијената, него чак и у громогласно најављиваним студијама са великим бројем пацијената, где се добијају мршави или негативни резултати.

„Ово је само сигнал. Ово мора да прође велику студију да би лек уопште био регистрован за ту индикацију, мора испунити све услове“, напомиње доктор.

Када ће лек бити доступан пацијентима, уколико је тако успешан, немогуће је рећи јер све зависи од времена потребног да се изведе детаљна клиничка студија - најмање годину дана, а можда и дуже.

На последњем највећем онколошком конгресу у Чикагу, коме је присуствовао и др Даворин Радосављевић, представљено је неколико охрабрујућих студија везаних за карцином дојке и нови комбиновани лек који је испраћен овацијама јер у потпуности мења клиничку праксу код хиљада жена.

Да ли смо близу лека против рака

„Морамо бити свесни чињенице да малигне болести чине корпус од преко 150 болести. Њима јесте јединствен механизам како се понаша малигна ћелија – неконтролисано, агресивно, самообнављајуће. Али у једном органу можете имати две различите врсте тумора. Светска онколошка заједница се определила да мозаично решава тај проблем“, нагалашава др Даворин Радосављевић.  

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво