Читај ми!

Новим лековима би се годишње од можданог удара спасло 14.000 људи

У Србији готово четвртина људи који доживе мождани удар не преживи, а само превентивном применом нових орално коагулативних лекова број можданих удара би се смањио за 70 одсто, речено је на Националном скупу о можданом удару у Скупштини Београда.

Мождани удар је најургентније стање које хитно треба збрињавати, јер је међу водећим узроцима морталитета и главни узрок инвалидитета код одраслих у Србији. У свим земљама Европске уније трошкови лечења можданог удара су на првом месту.

„Укупни трошкови здравствене и социјалне заштите неформалне неге и продуктивности у земљама Европске уније су процењене на шездесет милијарди евра у 2017. години“, каже проф. др Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога Србије.

Можданих удара у Србији има три пута више него инфаркта срца, али јединица за мождани удар нема у свим мањим болницама. Зато су у Војводини покренути пројекти телемедицине који, кажу, нису били довољно масовни.

„Свакако су допринели да се иницира давање интравенске тромболизе у практично свим центрима у Војводини где постоји неурологија“, наводи Жељко Живановић, председник Националног удружења за мождани удар Србије.

На основу истраживања, утврђено је да само применом превентивних НОАК лекова можемо годишње да спасемо 14.000 живота од можданог удара.

„Негде око 8.000 пацијената из Србије постоје у том регистру и на основу тог регистра Болница ‘Свети Сава’ је последње две године добијала за сваких четири месеца злато, европско злато за лечење“, каже прим. др Марјана Вукичевић, директорка болнице за цереброваскуларне болести „Свети Сава“.

Забрињава и то што 10 одсто оних који доживе мождани удар не стигну на време код лекара. Треба појачати и број неуролога и увести их у домове здравља јер могу саветима да смање ризик од оболевања.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво