Читај ми!

Мождани удар схватите озбиљно – важни су минути, као и превентива

Пре пандемије стручњаци су упозоравали да у Србији сваких 15 минута неко доживи мождани удар, а сваких 60 минута неко умре. Шта је променио ковид, какви су подаци Специјалне болнице „Свети Сава” која у нашој земљи збрињава највише пацијената са можданим ударом.

У години за нама у Специјалној болници „Свети Сава” збринуто је више од 4.500 пацијената са можданим ударом, а 40 одсто њих је имало тежак облик можданог удара. Директорка болнице др Марјана Вукићевић је, за Јутарњи дневник РТС-а, истакла да је забринута јер мождани удар односи највише живота у Србији. Остају и тешки инвалидитети са последицама.

"Сви морамо бити забринути, јер га можемо спречити. Најтежи пацијенти су они са поремећајем срчаног ритма, где се у срцу створи тромб који путује до крвног суда који запуши и тада настаје прекид. Наши пацијенти имају много удружених болести. Код младих би можда могли мождани удар да повежемо са ковидом инфекцијом", истакла је докторка.

Истиче да треба да помакнемо знање о можданом ударом, потребу за његовом хитном терапијом, да разменимо искуства са колегама и да га на време препознамо.

"Симптоме можданог удара не треба занемаривати већ треба одмах позвати хитну помоћ. Првих четири и по сата су најбитнија, јер ћемо тиме спасити мозак", истакла је директорка „Свети Сава” Марјана Вукићевић.

Код можданог удара сваки минут је драгоцен. Зато не чекајте, идите на преглед!

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се