Читај ми!

Опрезно - Сунчево зрачење садржи УВА и УВБ део спектра који оштећује генетски материјал коже

Када су питали стручњака у једној енглеској компанији која производи опрему за дезинфекцију болница и фармацеутских компанија, може ли се коронавирус уништити УВ зрацима, рекао је да постоји само један тип ултраљубичастог зрачења који поуздано спречава ковид 19, али је изузетно опасан и „дословце бисте пржили људе“.

Врсту УВЦ природног зрачења филтрира озон, али су такви зраци вештачки направљени и постали су главни стерилизатори. Да ли је могуће направити нову врсту ултраљубичастог светла које би могло да спречи неку пандемију у будућности и зашто је СЗО издала оштро упозорење људима који ултраљубичасто зрачење користе за стерилизацију руку или било ког дела тела.

Професорка др Лидија Кандолф Секуловић, дерматовенеролог са ВМА гостујући у Јутарњем програму РТС-а, истакла је да ће ускоро доћи топло време и да треба да размишљамо о кратким рукавима, обавезном шеширу за главу и наочарима за сунце које обавезно треба носити због заштите од сунца.

„Уколико смо дуго напољу потребно је нанети крему са фактором за заштиту од ултравиолетног зрачења. Хрончно непотребно излагање сунчевом зрачењу може да доведе до стања ризика за рак коже. Сунчево зрачење садржи УВА И УВБ део спектра који оштећује генетски материјал коже", истакла је проф. др Лидија Кандолф Секуловић.

Напомиње да можемо да боравимо напољу са одговарајућом одећом која спречава контакт голе коже са сунцем. Различити УВ зраци кожу оштећују на различите начине.

„УВБ зрачење доводи до опекотина и црвенила насталог од сунца, ти зраци делују на површину коже, док УВА продиру дубље у кожу. Ових зрака има у и соларијумима, лампама за полимеризацију лакова за нокте у козметичким салонима. Треба престати користити соларијуме", рекла је професорка.

Истиче да креме за сунчање доприносе безбедном боравку на сунцу, на деловима тела које не можемо покрити одећом. Развијене су нове супстанце које блокирају и УВА и УВБ део спектра. Чим кожа потамни значи да је кожа оштећена и бори се да створи меланин и заштити се од Сунца.

Вештачки УВЦ зраци користе се у свакодневном животу у болницама, авионима, фабрикама. Због отпорности неких паразита на хлор, користе се и за дезинфекцију воде за пиће.

„УВЦ зрачење је део сунчевог зрачења које се филтрира кроз озонски омотач и користи се за дезинфекцију пијаће воде у гермицидним лампама у болницама и врло ефикасно елиминише микроорганизме. Ако дуго боравите у просторији са гермицидним лампама може настати оштећење рожњаче", рекла је професорка .

Истиче да је због тога употреба УВЦ зрачења ограничена.Упозорење је да се УВЦ зрачење не користи за дезинфекцију руку и на било који други начин који није примерен.

Недавно је откривен нови тип ФАР УВЦ зрака, који не оштећује ДНК, мање је опасан и може да уништи вирусе и бактерије.

„У наредним годинама проверићемо који би то део спектра био. Вредност од 222 нанометра је део који може да се покаже као безбедан, али су потребна и додатна испитивања уз боравак људи у просторијама.Било би најједноставније да коришћењем овог зрачења смањимо трансмисију вируса у затвореним просторијама, али треба водити рачуна да се не оштети кожа или рожњача. Испитивања су у току", напоменула је проф. др лидија Кандолф Секуловић, дерматовенеролог.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара