Читај ми!

Како 10 минута вежбања дневно може да спаси живот

Истраживања о корисности вежбања и физичкој активности су релативно млада област, па се чини да скоро сваки дан изађе нека нова студија која нам говори како треба да вежбамо за боље здравље.

Свакодневно смо бомбардовани саветима о важности вежбања. Није ни чудо што су многи од нас збуњени и не знају шта је заправо најбоље, имајући у виду специфичности сваког појединца, али и године.

Ново истраживање које су објавили Национални институт за рак и амерички центри за контролу и превенцију болести у јануару 2022. нуди велику мотивацију - док ствари остају једноставне. Једноставност је у томе што је реч о заправо 10 минута вежбања дневно.

Постоји много студија које се баве тиме како додавање пола сата или више времена за вежбања дневно може смањити ризик од преране смрти, али ова прва студија ове врсте имала је за циљ да открије да ли релативно скромни термини вежбања дневно - чак и 10 минута - могу бити помоћи одраслима да продуже живот, пише портал draxe.com.

За потребе студије, истраживачи су анализирали податке скоро 5.000 учесника истраживања укључених у Националну анкету о здрављу и исхрани. Посебно су анализирани нивои физичке активности људи старијих од 40 година.

Важно је да је активност вежбања сваке особе која је коришћена у овој студији мерена уређајем - а не самопроцењена. (Понекад људи прецењују количину или интензитет својих вежби када дају податке о сопственим резултатима.)

Као и у свим добро осмишљеним студијама, научници су извршили прилагођавања како би узели у обзир друге ствари које би могле утицати на налазе, укључујући пушење, употребу алкохола, телесну масу, етничку припадност, расу и још много тога. Чак и након свега тога, открили су да само 10 минута умерених до снажних вежби дневно може произвести дубоке ефекте.

У ствари, 10 минута вежбања дневно могло би спасити око 110.000 живота годишње у Сједињеним Државама. То је скоро седам посто смањења броја смртних случајева годишње.

20 минута умерене до снажне физичке активности дневно спречило је 209.000 смртних случајева, што представља смањење од 13 процената годишње.

Једноставност вежбања  

Око 30 минута умерене до интензивне физичке активности дневно спречило је 279 смртних случајева, што је скоро 17 одсто смањење броја смртних случајева годишње.

Преоптерећење информацијама може да саботира напоре да се вежба и одржи (или дође до) здраве тежине. Одржавањем ствари једноставним, и вежбањем умереним или снажним темпом само 10 минута дневно, можете повећати изгледе за дужи живот, преноси портал draxe.com.

Да бисте знали да ли постижете „умерене" или „снажне" нивое вежбања, и добре резултате по здравље, требало би да будете у могућности да процените и мерите циљани број откуцаја срца.

Наравно, сви су различити, тако да би брзо ходање уз брдо могло бити умерено за једну особу, а енергично за другу. Избегавајте да се поредите са другима и фокусирајте се на себе. И онда будите поносни на било који покрет који сте изабрали да остварите својих 10 минута (или више!) вежбања.

Значајна студија из 2022. пружа инспирацију да ствари буду једноставне, показујући предности 10 минута вежбања дневно.

Само 10 минута умерене до снажне физичке активности дневно може драстично смањити ризик од ране смрти код људи старијих од 40 година.

Додавање 10 минута физичке активности дневно може спасити животе више од 110.000 људи годишње. Број спречених смртних случајева расте на 209.000 годишње са 20 минута дневног, умереног до интензивног вежбања и 272.000 са 30 минута дневно.

Постоји неколико једноставних начина да сазнате да ли постижете умерени или снажан циљ пулса. Одредите свој домет. Затим то запишите на картицу за белешке или полепите. Поставите га негде на истакнуто место у вашем дому или радном простору ради инспирације.

Укључите покрет који ради за вас - и у чему уживате! Ако волите да будете у природи, покушајте да упарите боравак напољу са вежбањем или интензивном активношћу. Ако волите да читате, покушајте да уживате у књизи док ходате на траци за трчање, или возите кућни бицикл.

Чак и у данима када то „не осећате", покушајте да се наведете на 10 минута брзог покрета - ова мала ствар би вам могла спасити живот.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво