Читај ми!

Нана, пелин, анис, хајдучка трава, невен, богатство природе у чајевима здравља

После сезоне празника и неумерености у јелу, велики број људи осећа тежину у стомаку. Проблеми са варењем, надимање, гасови у цревима и поремећена пробава могу се веома ефикасно решити биљкама

„Мислим да је увек најбоље да кренемо од нане јер је она потцењена биљка, која је толико присутна у нашем свакодневном животу и налази се у свачијем ормару. Нана је постала као неки додатак, а пије се уживања ради, лековита биљка са снажним дејством", рекао је Момчило Антонијевић, народни травар, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Истиче да треба обратити пажњу на то како се припрема чај и како изгледа нана која се користи.Чаја у кесици нема довољно, па нема ни терапеутско дејство, потребно је ставити две кесице у шољу кључале воде. Тај чај је и уситњен и у облику прашка, па биљке губе лековита својства. Потребно је чувати биљку у већим комадима и уситнити је пре него што се направи чај.

„Мирис листова нане потиче од етарског уља ментола и још 80 других различитих угљоводоника. Нана представља благу биљку коју могу да пију и деца и труднице. Помаже органима за варење и пробави", напоменуо је Антонијевић.

Треба знати комбиновати различите чајеве

„Нана се може комбиновати са другим биљкама. Посебно је добра комбинација са матичњаком и камилицом. Са пелином, нарочито ако сте се отровали и имате покварен стомак. Комбинација нане, матичњака и камилице је добра за стомак и главобољу. Нана делује стимулативно на нервни систем, пије се ујутру, уместо кафе, јер може да нас разбуди. Есенцијално уље нане делује као анестетик код костобоље и болова у мишићима", напомиње травар.

Анис је моћна биљка

„Биљка која фантастично делује и на органе за дисање и на органе за варење. Припада биљкама из породице штитарица.Поспешују лактацију код дојиља, па је добро да га пију мајке које доје. Помаже и у опстипацији, па анис треба мешати са ланеним семеном које има слуз", напомиње травар Антонијевић.

У старом Египту и старом Риму су војницима давали напитак од пелина

„То је један необичан напитак који се давао победницима Олимпијских игара. То је обичај који се из Грчке пренео у Рим, првенствено као награда и знак доброг здравља. Пелин је у древној Грчкој био посвећен богињи Артемиди. Ова биљка не би требало да се користи у трудноћи, јер може да изазове прерани порођај. Пелин је забрањен за труднице и дојиље, као и за људе алергичне на амброзију", истиче травар.

Додаје да пелин, као и све горке биљке стимулише апетит. Добар је за гастритис, код људи који имају мањак желудачне киселине.

„Важна биљка је и хајдучка трава која се посебно препоручује људима који пате од синдрома иритабилног колона, нервозна црева. Сама или у комбинацији са невеном, црним слезом и ланом, веома је успешна и благотворна у чају", рекао је травар Момчило Антонијевић.  

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво