Читај ми!

Америчка студија открива – како да вежбање постане навика

Како мотивисти људе да чешће иду у теретану, питање је на које одговор даје велика америчка студија, која је пратила понашање више од 60.000 становника те земље.

Циљ истраживања, које је од марта 2018. до јануара 2019. године спроведено у Америци, био је да наведе особе којe су чланови теретана да у њих редовно одлазе.

У испитивању, које је трајало четири недеље, учествовало је 60.000 Американаца. Различите програме за њих саставио је тим од 30 научника са 15 различитих универзитета у Сједињеним Државама, а сваки програм је имао најмање 455 учесника.

СМС и имејл поруке, као и мале новчане награде, помажу да вежбање постане навика, показује америчка студија. 

Планирање, подсећање и награда

Учесницима програма за промену понашања систем је аутоматски слао СМС или имејл поруке како би их подсетио на вежбање, а додељивани су им и бодови за сваки завршени тренинг. Добијене бодове учесници су могли да замене за мале новчане награде.

Кејти Милкмен, професорка у Вортоновој школи на Универзитету у Пенсилванији, главна ауторка студије, изјавила је да програм „планирај, подсети и награди“, повећава мотивацију код људи, смањује могућност да заборавe на тренинг и помаже им да боље планирају своје време.

Лако је почети, али тешко наставити

Један од закључака овог истраживања је да људи лакше могу да стекну навику да вежбају, али тешко могу да је одрже.

Од укупног броја испитаника, 45 одсто њих је повећало недељне посете теретани током четворонедељеног програма, али је само осам одсто трајно променило понашање после овог програма.

„Натерати људе да више вежбају је први корак, а ова студија показује да је то изводљиво“, рекла је Марџи Лекман са Универзита у Бостону.

Програм за промену понашања, такође, нудио је и мале новчане награде за повратак у теретану после пропуштеног тренинга. Најбољи учесници добијали су 22 цента по тренингу. Уколико пропусте један дан тренинга, добијали су додатних девет центи за наредни, али само уколико су пропустили један.

„Сви говоре о томе да не прекидамо низ, али то је неизбежно. Открили смо да се, ако пропустимо тренинг више пута, много теже вратити на прави пут, него ако смо га само један дан пропустили“, објашњава професорка Кејти Милкмен.

Како одржати рутину

Ауторка студије примећује да ћемо лакше стећи навику да вежбамо, уколико поставимо себи изазов – да једино када тренирамо радимо оно што волимо, попут гледања емисије, слушања омиљене песме или аудио књиге. 

Њени савети су и да треба направити план тренинга, подесити подсетнике у календарима на телефону или рачунару, као и да треба да се осмисле начини како се тренинзи не би пропустили два пута заредом.

Једна од метода која се показала као успешна у истраживању, била је да се учесницима каже да Америкаци више вежбају него раније, као и да је кондиција тренд.

„Само та једноставна порука: сви то раде и раде то чак и више него што су некада, имала је огроман утицај“, објаснила је професорка Милкмен.

Марџи Лекман са Универзита у Бостону каже да особе које почињу са вежбањем треба да поставе мале циљеве, те да њих касније могу да надограђују. Уколико у старту поставе велике циљеве које је тешко испунити, биће разочарани и могу се осећати лоше, објашњава.

Додала је и да вежбање треба да буде нешто у чему уживамо. „Уколико вам се не свиђа, нећете то ни радити“, закључила је Лекман.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво